forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Pripreme za dužu plovidbu i kampovanje

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 206
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Uto, 16 Jan 2018 14:15:55    Naslov: Pripreme za dužu plovidbu i kampovanje Odgovoriti sa citatom

U jednoj temi na forumu, dotakli smo se planiranja duže plovidbe. Kako teku vaše pripreme, planovi, šta sve korisno nosite i kako se snalazite za gorivo, vodu, kvarljive namirnice?

Takođe je dobro pomenuti šta je inače korisno imati na čamcu, bez obzira na dužinu plovidbe. Svakako bi bilo dobro da se uključi više ljudi, pa da vidimo kakva je pokrivenost i nekim servisima ili majstorima na određenim delovima Dunava na primer...

U nastavku ću dodati nekoliko korisnih postova iz drugih tema, pa da se ti saveti objedine u ovu temu.
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 206
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Sre, 31 Jan 2018 10:02:28    Naslov: Odgovoriti sa citatom

[quote="seva-2"]
Hteo bih da vam opišem neka svoja iskustva sa dužeg kampovanja. Možda će već ovog leta nekome manje iskusnom kamperu da budu od koristi.

Da počnemo od čamca "kabinaša" u kome se svo vreme stanuje. Predpostavimo da ste našli odgovarajuće mesto za siguran vez svog čamca. Ako su Vam kanapi, kojima ste vezali svoj čamac, na obali i to u prostoru gde će Vam potencionalno smetati, a situacoja ne dozvoljava neko drugo rešenje, vežite po kanapima na distanci od metar do metar ipo upadljive trake, koje će na vetru lepršati, a Vas upozoravati da se ne sapletete o kanape. Isto primenite i na kanapima šatora. Ako ste kanape vezali za šipove ili kočeve, isecite gornji deo plastične boce i nataknite na vth istih kočeva. Tako ćete sprecčiti eventualne povrede. U toku dužeg stajanja čamca na jednom mestu, morate obratiti pažnju da li su se po kanapima obrazovale kolone mrava, koji imaju nameru da vam se usele u čamac i stvore neprijatnosti. Lek protiv toga je : na distanci gde je kanap u vazduhu, bez dodira sa bilo čim, namotajte komad plastične kese. Krajeve pričvrstite izolir trakom, a sami najlon namazite sa lepkom protiv miševa. Pola metra dužine istog kanapa pre najlona , natopite sirćetom. U toku kampovanja taj proces ponavljajte svaki put posle kise i necete imati probleme sa mravima i drugim bubicama, koje mogu da izazovu neprijatnosti. Isto tako morate obratiti pažnju da vam grana nekog drveta ne dodiruje camac. Jer mravi znaju da i preko drveta i grane se usele na čamac.

Druga napast koju ne treba zanemariti, su zmije i miševi. Najbolji lek protiv tih neželjenih gostiju je imati na čamcu psa terijera. Terijer vrlo brzo shvati da je čamac njegova teritorija i instiktivno ne dozvoljava ni jednoj drugoj zivotinji da bude i blizu čamca. Čak i mušice nemaju privilegiju. Međutim, mnogi od vas nemaju terijere, a i nemaju nameru da ih nabave. U tom slučaju, kada pravite prostor terase, nemojte dozvoliti da ostavite moguće otvore ili mesta gde se mogu sakriti miševi ili gmizavci. Pravilo dva : ulazna vrata u čamac i poklopce poluba držite zatvorene kada niste prisutni na čamcu. ( U leto 2008-me u Poreckoj reci, prijatelj sa regate, sa kojim se nisam video odavno a napravio novi čamac, pozvao me da mi pokaže svoju lađu. Otvorivši poklopac prednje palube i hvaleći se da je to njegov kutak, videli smo u podpalublju zmiju "beloušku" koju je on odmah hteo da izbaci napolje. Rekao sam mu da sačeka i to uradi kada mu žena bude s nečim zauzata jer ako ona vidi zmiju, nikada više neće doći na čamac. Poslušao me je, ali sve jedno, neprijatan događaj ).

Jedan od lekova protiv takvih događaja je očistiti teren oko čamca, u tom slučaju postoji manja mogucnost da gmizavac dođe na čamac. Morate posebno obratiti paznju, ako se zaustavljate na teren gde je kamen (damba ili nasip ). Na tim mestima, mogućnost susreta sa gmizavcima je veća. I pored svih predostrožnosti, predlažem da u frižideru na početku svake sezone, nabavite sveže "antiviperin" inekcije za jednokratnu upotrebu protiv zmijskog ujeda. Ja godinama to obnavljam i nosim u čamcu i nije mi do sada bilo potrebno, ali kao predostrožnost neka stoji.

Kada u čamac unosite kutije, gomilu sudova, eventualno mreže za ribarenje, jakne od garderobe ili slično, pregledajte pa unesite.

Kada se kupate ili iz bilo kog drugog razloga, skidate sa sebe prstenje i lančiće ili bilo koje zlatne ili srebrne ukrase, nemojte ostavljati na krov čamca, jer ih neke ptice mogu pokupiti. ( Vrane npr. ).


--sledi nastavak-
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 206
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Sre, 31 Jan 2018 10:03:08    Naslov: Odgovoriti sa citatom

[quote="seva-2"]---nastavak---

Postaviti čamac ispod drveta, postoje mogućnosti, da se u čamcu usele pauci, da se na kabinama nađu lepljivi sokovi sa lišća topola i vrba. Lek je da se organizuje češće pregled po uglovima plefona i u zavesama, moguća legla paukova. Ako nemate alternativu i morate biti pod drvetom, onda češće perite krov čamca da se ne bi osusile fleke, koje se zatim tesko mogu udaljiti.

Na kiši se kanapi otpuste i treba ih pritegnuti, da ne bi vetar pokvario koncepciju. Šipove i kočeve, kad- kad treba u određenom periodu vremena kontrolisati, a naročito posle kiše. Ispred čamca ako je podloga pesak, treba od vrbovih pruća napraviti ispleteno perde u vidu plota i prvo poloziti malo trave, a zatim perde. Tako da pri svakom ulasku u camac, sa obuce ili sa nogu da se istrese pesak.

Komarnike, naravno morate da imate, osim u rejonu Porečke reke i dalje prema Kladovu.

Želim Vam sve najbolje i da vam se nikada ne desi nijedan problem o kome je u ovom tekstu bilo reči.

Pozdrav Moma S

_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 206
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Sre, 31 Jan 2018 10:03:43    Naslov: Odgovoriti sa citatom

DorcolAC ::
#

Pozdrav, Momo.

sa zadovoljstvom sam pročitao ove tvoje savete. Podsetio si me na dane kada sam obučavao izviđače za boravak u prirodi, od postavljanja bivaka pa do raznih ''patenata'' naprava koje se sastavljeju od priručnih i u okolini pronađenih delova prirode a mogu mnogo da pomognu i podignu nivo komfora. Od vešaljki za sudove, preko cipelarnika do komplikovanijih rukotvorina.

Problem sa zaštitom od ujeda insekata u to vreme smo rešavali jednim narodnim lekom a to je večarnje mazanje razblaženim sirćetom. Nije baš šanel 5 ali je delotvorno. Na korišćenje prirodnih ''lekova'' podsetio me je mnogo kasnije događaj zabeležen negde na reci.

Jedan moj prijatelj koji je imao lep čamac od maahagonija. lakiran. Koristio je tečnu kupovnu zaštitu. ne znam da li smem da kažem ime proizvoda (da me ne tuže - a časna reč sve je istina) tek taj ...an je stajao na polici iznad kormila. Uveče je korišćen za mazanje tela kako ne bi bilo napaćeno od komarica (komarci ne ujedaju). Ujutru čujem prijatelja kako psuje sve u 16 i pominje proizvod koji je u narednom trenutku leteo daleko od čamca.
Dobio sam objašnjenje: pošto nije bio dobro zašrafljen poklopac bočica se u toku noći izvrnula i tečnost prolila po lakiranoj mahagoni polici. Ujutru su na tom mestu bili ''plikovi'' od laka. Konstatacija jednostavna: ako je toliko agresivnost prema laku, šta li tek naša jadna koža trpi.

A našao sam i drugu vrstu zaštite od komaraca. Pošto deluju u vreme TV dnevnika to vreme izbegnem gledanje TV-a (kao što sam u vojsci vatao krivine probama orkestra) i iskoristim za šetnje po otvorenim provetrenim prostorima. Deluje a ne košta.

Mislim da ćeš prepoznati mog ljutitog prijatela čamdžiju koji se i dalje bori protiv komaraca, ali mnogo uspešnije.

Pozdrav, Bora.

#

_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 206
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Sre, 31 Jan 2018 10:04:45    Naslov: Odgovoriti sa citatom

LJilja Radmanovic ::


Zmije obično beže od prisustva čoveka. U praksi se dešava da zmija uđe u čamac, kada je u čamcu mirno, a otvorena su vrata ili kakav poklopac . Znači, vrata stalno zatvarati kada se na neko vreme čovek udalji sa čamca ili ode da spava. A na svim otvorima treba i iz razloga komaraca, postaviti mrežice. Tako da se smanje uslovi o mogućnosti da gmizavci uđu.

Veći problem su miševi. Veliki pacovi utrčavaju u čamac i rukovođeni čulima mirisa kradu i beže na sigurno mesto i tamo se slade rezultatom svoga lopovluka. A najgori su mali poljski miševi, koji se useljavaju, kriju i unistavaju sistematski, sve što je za jelo, ali i kablove, stiropor itd. Ne malo je bilo primera da se usele u izolacioni prostor, pa su vlasnici tih čamaaca morali da remontuju kabine. Dešavalo se i da izgrizu zaptivnu gumu na frižideru. A još gora osobina tih malih glodara je što su prenosnici opasne "mišije groznice". Njima nisu ni mrežice prepreka, osim ako su mrežice metalne.

Po meni, ako nemate psa terijera na čamcu, rešenje je sistem istrebljenja sa ukusnim sirom u sredini i okolo namazanim lepkom na kartonu ili dasci za njih namenjen. Jedino karton ili dasku na kojoj ste stavili lepak sa mamkom, treba fiksirati, da ga ne odnesu ili prevrnu. Mamke sa lepkom stavite na mesta gde Vam neće smetati i bar jednom dnevno ih obilazite radi sanacije.

Toliko od mene.

Pozdrav Moma S
.

_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016