forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Recepti sa vode !

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
zgubidan



Pridružio: 13 Mar 2008
Poruke: 5

PorukaPoslao: Sub, 17 Apr 2010 16:22:15    Naslov: Recepti sa vode ! Odgovoriti sa citatom

Ako ima zainteresovanih, bilo bi zanimljivo da ovde ostavljamo recepte, savete , iskustva, za riblje corbe , paprikase , roshtilje , pa i sve ostalo sto potpada pod specijalitete koje obicno spremate kad ste na ili pored vode . Pretpostavljam da toga ima dovoljno da ova tema zazivi na forumu.
Izvinjavam se unapred ako je ova teme ranije otvorena , ja je nisam primetio ...
POZDRAV SVIM LJUBITELJIMA VODE Very Happy
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 198
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Sub, 28 Jan 2017 20:08:55    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Probao sam neke recepte koje sam procitao u ostalim temama, i bio sam jako zadovoljan, uglavnom zahvaljujuci gosn Momi(seva-2) jer je opisivao recepte u svojim postovima. Ako neko ima dobar recept za neko jelo, mogli bismo to da savladamo dok ne prodje ova zima? Cool

Ja bih zamolio Momu, da napise recept za kacamak, jer, palentu i prelive od rasprezene masti + aleva paprika/slaninica i seckani crni luk/ sam dosta dobro izvezbao, ali me interesuje kako vi pripremate kacamak od belog kukuruznog brasna? Wink
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1656
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Pon, 30 Jan 2017 15:19:56    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Pozdrav Uroše,

Dok sam bio sasvim mali, navikao sam se na određena jela, kopirajući svoga oca Vidana. A on je voleo da jede sve što je moja majka Dragica spremala, jer ona je bila vrsni kulinar i spremala je veoma ukusna jela. Sećam se u to vreme, nije bilo „Vegete“, ali za supe su se upotrebljavale tzv. „Podravka“ kockice, kao dodatak za kokošju ili goveđu supu. Moja majka je supe kombinovala sa raznim svežim povrćem, ali kada bi u tepsiji na iseckani krompir na kolutiće spremala kokicu, ona bi par tih kockica za supu rastopila na šporetu u malom tiganju i onda sa tim prelila kokicu. Onda bi svinjskom mašću, premazala kokicu spolja i iznutra stavila je da se peče u rerni. Jeo sam pečene u rerni kokice i kod moje bake Ljubinke i kod moje tetke Zage, ali Dragičine pečene kokice su bile jedinstvenog ukusa i veoma prijatnog ukusa. Danas, kada sam sa čamcem na reci i kada stanem u obalu da pripremim recimo kokicu na ražnju na vatri, ja obavezno ispoštujem ovaj recept i kokicu pojedemo pre nego što se ohladi.

A kada sam odrastao i kada krenemo nas dvojica Vidan i ja da ručno kosimo livadu, on u zaprežnim kolima ponese kotlić, tronožac, balon vode i u malom džaku krupno samleveno brašno od crvenog kukuruza zvanog „Galja“ i još neke „prideve“ ! I negde oko ručka, prestanemo da kosimo i odemo u hladovinu. Tamo bi moj otac založio vatru i u kotliću na tronošcu nalio vode, u vodu stavio koliko treba soli i dve vršne kašike svinjske masti. Onda bi sačekao da ta voda provri i onda bi šakom lagano stavljao brašno po vodi, dok bi drugom rukom držeci drvenu varjaču, mešao po vodi da se brašno ravnomerno natopi. Proizvoljno bi ocenio kada je brašna bilo dosta i onda bi nastavio da varjačom sve vreme meša masu u kotliću, dok se ne bi skuvala. Kada je kačamak bio gotov, Kotlić bi postavio između nas dvojice, iz male đžepne flašice bi otpio gutljaj rakije, a ja sam u tanjire stavio po „dobar“ komad punomasnog kravljeg sira, koji je pripremala moja majka Dragica i onda bi smo izmešali kačamak i sir i ostavili da se malo „odmori“, a mi smo razgovarali o tekućim životnim problemima. A onda smo uzeli kašike u ruke i tako se najeli ... ! I od tada ja obožavam kada sam sa čamcem u prirodi da kuvam kačamak, poparu ili neku kašu.

Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Čet, 09 Feb 2017 19:28:41    Naslov: Odgovoriti sa citatom

evo nesto novo na temu kukuruznog brasna i krompira .moj prijatelj iz okoline niksica mi je pokazao kako je njegova baba pravila palentu sa krtolama.krompir se oljusti pa se skuva ,ostavi u serpi sa vodom u kojoj se kuvao,doda se kukuruzno brasno,soli i sa jakom varjacom najjaci is familije ili vise njih razbija krompir u pire i umesava sa brasnom i sve to se radi na sporetu.drugi clan ekipe drzi serpu da ne pobegne i to se milja do 30 min pazeci da vode bude minimalno ali da je bude.Gotovo jelo mora da bude tako gusto da varjaca stoji ukoso zabodena.E sada sam ja to malo izmenio jer je priprema ovog izvornog jela jako teska,i fizicki i psihicki.moj nacin pripreme je isti samo se krompir oguli i izrenda u vodi ,te obari i u to dodajes k.brasno.Ovo je izvanredan prilog jelima od mesa ili sa mlecnim preradjevinama...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1656
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Pet, 10 Feb 2017 07:31:29    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dobar dan Dunavko,

recept izgleda interesantno i prvom prilikom ću ga probati. Pozdrav ... !

_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 198
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Pet, 10 Feb 2017 10:42:47    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Dunavko pozdrav!
Imao sam prilike da probam ovako spremljen kacamak, i to bas u Crnoj Gori odakle mi je i otac i veliki deo familije.. Mogu reci da je vrlo specificno jelo, i brzo zasiti coveka. Jedini problem je i sto se brzo ogladni ! Very Happy

Momo, koliko vi dugo kuvate kacamak od trenutka kad ubacite kukuruzno belo brasno u kljucalu vodu?
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Sub, 11 Feb 2017 11:39:35    Naslov: Odgovoriti sa citatom

evo nesto novo,moj recept,izvorno originalni.Suve crvene paprike pakovane po 10 komada,2 pakovanja, potopiti u mlaku vodu sat-dva pre koriscenja.sitna bela riba,tolstolobik ili onaj cuveni pangasijus,samleti na masini,belu ribu dva puta.u tiganju uprziti crni luk ili praziluk,mlevenu belu ribu,pirinac,zacine po okusu,biber itd.Malo duze uprzavati da ispari voda koje ima u ribljem mesu vise nego u junecem.znaci kao za sarmu ,pa tom masom puniti paprike a zatvoriti papriku na vrhu kolutom krompira.u podesan sud stavljati paprike uspravno tako da ne mogu da se preture,eventualno podupreti krompirom ako je sud veliki.Naliti sa malo buljona moze i dve kocke,moze i vegeta da tecnost dodje do krompira.Peci u rerni na 180 stepeni sat vremena,sluziti uz kiselo mleko.neka domaca ruzica,znaci malo slovo a ne ime, da bude pri ruci.ja dajem prednost smederevki sa prokupcem,2 dela smederevke a resto ostalo.slava bogu za zdravlje i veselje,spomenuti autora jela u pozitivu,sve pojesti u lepom raspolozenju.Ruzicu ostaviti i za sutra,ne mora sve danas.Ziveli narode!!!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 198
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Uto, 14 Feb 2017 13:02:38    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Dunavko, interesantno jelo, pa jos i posno...
Voleo bih to da probam definitivno.

Sto se tice onog kacamaka od belog brasna, nasao sam dobar recept i isprobao. Ispalo je bas kako treba, a dovoljno je otprilike za 4 osobe:

- 1L vode
- 400g belog kukurznog brasna
- 2 supene kasike masti
- 2 kafene kasicice soli(ravne)
- sitan sir po izboru

U provrelu vodu staviti so i mast. Kuvati oko 5 minuta, zatim postepeno stavljati kukuruzno brasno uz konstantno mesanje. Kada ste ubacili svu kolicinu brasna, ubacite i sir i mesajte.

Kacamak je gotov kada se odvaja od suda u kome se pravi.
Vreme pripreme, oko 30 minuta.
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1656
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Sre, 15 Feb 2017 08:43:03    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dragi moji forumaši i nautičari ... ! 'Ajd' recimo da uzmemo temu - kačamak ... !

Ja sve što spremam na vatri na obali reke ... prvo nikada ne gledam na sat ( da li je vreme da se sprema ). Hoću da kažem da spremam onda kada osetim glad ili znam da ću dok recimo riblja čorba bude gotova, da ću i ja da ogladnim !

A što se tiče kačamaka ... kačamak sam najčešće spremao za doručak i za užinu posle večere u sitne sate kada ribarim svu noć, a prijede mi se kačamak. Ja jednostavno uzmem kotlić i povesim ga na tronožac iznad vatre. Obično i dodam neko drvo na vatru. Kada voda provri stavim „vegetu“ umesto soli i onda šakom stavljam kukuruzno brašno u vodu, tako da mi brašno prolazi između prstiju, a drugom rukom stalno mešam drvenom varjačom. Količina brašna ne zavisi samo od broja ljudi koji će zatim jesti, već i od krupnoće mlevenog brašna. Ja volim krupnije mleveno brašno od belog kukuruza ili od crvenog kukuruza, zvanog GALJA. Fazon je još i u količini vode stavljene u kotlić. Kada se koristi krupno mleveno brašno, onda se i voda više stavi u kotlić i duže se kuva. A vremenski je sve to u okviru 20 minuta.

E sad, što se tiče spremanja ... ja sam uvek priznavao za savršenu kuvaricu moju majku Dragicu. Ona se pisanim receptima nikada nije služila. Ona sve što spremi, spremi „od oka“ i dodaje sve što joj treba, a hoće da postigne određeni ukus. ( na primer : na stolu mi stavi tanjir gotove kokošje supe. Ona mi je recimo umesto tostiranog hleba u supu dodala kašiku ajvara )!td. Ukus fenomenalan ... !

Tako i ja, retko kada u završnici jedem samo kačamak. Najviše ga volim sa uprženim parčićima slanine i puno svinjske masti, pa se izmeša ... !

Uroše ... sve je dobro kada se znanje stekne praksom. Recept može samo da da ideju ... !


Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Čet, 16 Feb 2017 01:31:48    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Evo recept za cevapcice koje sam nazvao cevapcic-djetic.sameljete belu ribu na krupnu pa onda sitnu sajbnu.moze i da se ociscena bela riba obari na kretko pa se viljuskom skine meso sa kostiju pa se meso baci u blender.uostalom vazno je da mleveno meso nema krupne koske.moze svaka vrsta ribe ali je najbolja sitna bela.Elem,mleveno meso pomesas sa sredinom hleba,crnim lukom,ja dodajem jabuku,tikvicu,sljive,ko sta ima .vazno je da masa bude kompaktna da se ne razdvaja kod przenja a to se eksperimentom odredi.standardni zacini po ukusu,kim obavezno,ko sta voli.masa malo da odstoji pa u nekom pogodnom sudu sipati zejtina ili masti za dva debela prsta i to dobro zagrejati.uzeti praznu plasticnu flasu od vode,iseci dno,ubaciti riblju masu kroz dno,potiskivati ka grlicu i istiskivati kroz otvor na dasku koju ste prethodno zamastili da se cevapi ne bi lepili.seckati na zeljenu duzinu i ubaciti na przenje i moraju da plivaju na masti.cevapi ce sami za neko vreme da se okrenu u serpenji,pa opet malo kasnije isto ce se sami okrenu i tako par puta.sluziti kako znas i umes.ona voda iz one flase dobro dodje da malo razblazi vino.napominjem da prilikom istiskivanja treba malo zapeti te da nije naodmet uzeti malo neke rakijice kao stimulans .mnogo dece je "projelo"ove cevape jer im je bilo interesantno da gledaju kako se cevapi sami okrecu a i tako su dobili i ime.vodit racuna da deca ne budu blizu serpe zbog prskanja masti.ne preterivati sa vinom,kolko ima da ima.vino piti,autora jela ne mora da spominjete,ako se setiti, setite.ziveli!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
UrosP
Moderator


Pridružio: 16 Avg 2016
Poruke: 198
Lokacija: Zemun

PorukaPoslao: Čet, 16 Feb 2017 13:39:36    Naslov: Odgovoriti sa citatom

seva-2 ::
#
...

Uroše ... sve je dobro kada se znanje stekne praksom. Recept može samo da da ideju ... !

...

#

Upravo tako, za prvih par puta ce recept da znaci. Posle to ide samo i po osecaju Wink
_________________
Svaki dan proveden na reci, ne racuna se u zivotni vek...!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku Pošalji email
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Pon, 20 Feb 2017 21:15:19    Naslov: Odgovoriti sa citatom

belu ribu,srednje velicine,najbolje krupatice-karapatke-platice a moze i druga vrsta,ocistiti od krljusti,odstraniti glavu pa onda na dasci sa ledja ostrim nozem uz kicmu iseci file pa tako i sa druge strane ,samo da ostane kicma.ostaviti filete na sobnoj temperaturi 7-8 sati da mogu rukom da se izvuku rebra,ostrim nozem posle zaseci mesona 5 mm razmaka kada se file postavi kozom na dasku,i posle toga odstranite peraja .dobijate bas pravi riblji file koji nema krupnih kosti.iseckati sitno crni,malo belog luka,moze i praziluk,ikru ako je riba imala,jetru -obavezno odvojite zuc,masnocu riblju,najvise oko mehura,sve to proprziti.dodati zacine,dosta bibera mlevenog,i tu masu staviti
na siri kraj filea i onda file umotati i cackalicom spreciti da se odmota.Brasno,jaja,mrvice ko za becku pa prziti u nekom sudu koji je dubok
a uzak tako da kada stavite file uspravno on sav potone u ulje-ja imam kinesko prohromsko lonce.tako stedite ulje a i sigurni ste da ce biti przen za svih strana.moze majonez,tartar,taraskonac,salate razne-zelena,krompir,ko sta voli.uz leba,pirinac,bez icega..ali bez belog vina nikako.ja imam domace belo ,sam pravim,smederevka-italijanka,ne drzim pod kominom ko moji prijatelji,vec izmuljam,ispresujem i sok posebno na obradu.presecem ga tako da bude malo slatko ali da ima i kiselu crtu.jesti rolovanu pohovanu ribu,piti vino,nazdravljati za zdravlje nase dece pa i nase.Bogu slava,narodu na veselje i zdravlje!! [/img]
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Uto, 18 Sep 2018 19:30:44    Naslov: Odgovoriti sa citatom

evo da osvezimo malo ovu temu.posto sam u mogucnosti da dodjem do raznovrsne ribe iz dunava,tako su mi se i sklonosti ka pojedinim vrstama menjale,zasitio bih se jedne vrste ali otkrivao drugu i tako u krug..svaka vrsta ribe ima svoj nacin ciscenja,pripremanja za ishranu i nacin na koji se termicki obradi.evo nesto za soma.po meni najbolji nacin pripreme je na rostilju.znaci,som se ocisti,u zavisnosti od velicine,glava se odsece i za corbu.ostrim nozem se isece stomacni deo-pauflek do anal.otvora.onda se sece ledjni deo sa kicmom-krmenadle do repa.meso se dobro prosusi,salvetama,na suncu,ne soliti ili slabo kolko da se muve ne kupe.mascu ili uljem-koje imas,namazes to meso,na jacoj vatri resetku namazes slaninom ili uljem,turis to meso na zar,5-10 minuta,namazes gornji deo,okrenes,peces i sklanjaj u duboku serpu sa poklopcem, koja se greje pored rostilja.kako stavljas meso ,posipas ga vegetom i rebarcima crnog luka.dobro je i neku papriku i plavi patlidzan ispeci na rostilju pa ubaciti u tu istu serpu da daju smek.posebno spremiti preliv sa b.lukom,limunom,vegetom,celerom,persunom,uljem i ko sta oce i sta ima.prijatno svima...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Uto, 18 Sep 2018 19:34:16    Naslov: Odgovoriti sa citatom

evo da osvezimo malo ovu temu.posto sam u mogucnosti da dodjem do raznovrsne ribe iz dunava,tako su mi se i sklonosti ka pojedinim vrstama menjale,zasitio bih se jedne vrste ali otkrivao drugu i tako u krug..svaka vrsta ribe ima svoj nacin ciscenja,pripremanja za ishranu i nacin na koji se termicki obradi.evo nesto za soma.po meni najbolji nacin pripreme je na rostilju.znaci,som se ocisti,u zavisnosti od velicine,glava se odsece i za corbu.ostrim nozem se isece stomacni deo-pauflek do anal.otvora.onda se sece ledjni deo sa kicmom-krmenadle do repa.meso se dobro prosusi,salvetama,na suncu,ne soliti ili slabo kolko da se muve ne kupe.mascu ili uljem-koje imas,namazes to meso,na jacoj vatri resetku namazes slaninom ili uljem,turis to meso na zar,5-10 minuta,namazes gornji deo,okrenes,peces i sklanjaj u duboku serpu sa poklopcem, koja se greje pored rostilja.tacno vreme pecenja zavisi od debljine komada mesa,velicine ribe,itd..ali meso mora da bude socno a termicki obradjeno.kako stavljas meso ,posipas ga vegetom i rebarcima crnog luka.dobro je i neku papriku i plavi patlidzan ispeci na rostilju pa ubaciti u tu istu serpu da daju smek.posebno spremiti preliv sa b.lukom,limunom,vegetom,celerom,persunom,uljem i ko sta oce i sta ima.prijatno svima...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Uto, 18 Sep 2018 19:34:55    Naslov: som na rostilju Odgovoriti sa citatom

evo da osvezimo malo ovu temu.posto sam u mogucnosti da dodjem do raznovrsne ribe iz dunava,tako su mi se i sklonosti ka pojedinim vrstama menjale,zasitio bih se jedne vrste ali otkrivao drugu i tako u krug..svaka vrsta ribe ima svoj nacin ciscenja,pripremanja za ishranu i nacin na koji se termicki obradi.evo nesto za soma.po meni najbolji nacin pripreme je na rostilju.znaci,som se ocisti,u zavisnosti od velicine,glava se odsece i za corbu.ostrim nozem se isece stomacni deo-pauflek do anal.otvora.onda se sece ledjni deo sa kicmom-krmenadle do repa.meso se dobro prosusi,salvetama,na suncu,ne soliti ili slabo kolko da se muve ne kupe.mascu ili uljem-koje imas,namazes to meso,na jacoj vatri resetku namazes slaninom ili uljem,turis to meso na zar,5-10 minuta,namazes gornji deo,okrenes,peces i sklanjaj u duboku serpu sa poklopcem, koja se greje pored rostilja.tacno vreme pecenja zavisi od debljine komada mesa,velicine ribe,itd..ali meso mora da bude socno a termicki obradjeno.kako stavljas meso ,posipas ga vegetom i rebarcima crnog luka.dobro je i neku papriku i plavi patlidzan ispeci na rostilju pa ubaciti u tu istu serpu da daju smek.posebno spremiti preliv sa b.lukom,limunom,vegetom,celerom,persunom,uljem i ko sta oce i sta ima.prijatno svima...
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016