forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Price sa Velikog Ratnog Ostrva
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4 ... 20, 21, 22  Sledeci
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Sub, 14 Mar 2009 10:56:27    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Postovanje Broker975fx

Veliko Ratno Ostrvo i Konjsko Ostrvo su dva bisera prirode. I mi koji
zivimo u Beogradu imamo tu srecu da nam grad lezi na dve reke i dva ostrva, sto bi mnogi u drugim gradovima zeleli. Interesantno je da uspevaju i zivotinjski i biljni svet da opstanu pored ovako velikog naselja. Ljudi koji u vecini slucajeva, nemaju blagonaklono ponasanje veoma i nemilosrdno ih ugrozavaju. Ali tu su velike prepreke i zastitnici Dunav i Dunavac, ali i prirodna snaga opstanka svega zivog na ostrvima.

Primer: broj pataka je mnogo veci brojcano na Konjskom ostrvu u toku dana, nego na Ratnom. I to koncentracija okupljanja je na delu rukavca pored vojske, jer je tu zabranjena plovidba i kretanje civila. Na Ratnom ostrvu, na delu blize Lida, zive ljudi i obradjuju manje placeve, proizvodeci kulture povrtarstva. I bez obzira sto su to ljudi ljubitelji i zivotinjskog i biljnog sveta, endemo-biljke zive i razmnozavaju se na drugom kraju ostrva. Hocu reci , da se priroda sama stara za svoj opstanak. Ali, pred prirodom ne treba stavljati isuvise teske zadatke. Prirodu treba uvazavati i cuvati, a ne sokirati muzickim koncertima od par hiljada vati.

Pozddrav Moma S .

#
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji put izmenio LJilja Radmanovic dana Uto, 02 Mar 2010 13:55:37, izmenio ukupno 3 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Sub, 14 Mar 2009 12:20:12    Naslov: Panorama Odgovoriti sa citatom




Ova fotografija mi se veoma svidja. na njoj se lepo vide i ostrva u svojoj velicini u odnosu na deo grada i Vojne Baste , pa cak nazire i Beljarica. Sladite se i uzivajte u blagodeti, sto imate sve ovo.

Pozdrav Moma S .
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji put izmenio LJilja Radmanovic dana Uto, 02 Mar 2010 13:59:06, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1670
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Uto, 17 Mar 2009 16:02:16    Naslov: Ugodnosti koje pruza VRO - SPRUD Odgovoriti sa citatom

Gospodo FORUMASI

Da li poznajete Veliko Ratno ostrvo? Ili ga samo znate delimicno ... !!!

Mnogi od Vas, na Velikom Ratnom ostrvu dolaze, ali samo na "Lido". Sve jedno i to je dovoljno da Vam se ispuni dan prijatno proveden u lepom okruzenju sa prijateljima ili poznanicima. A ja bih da Vam dam neke podatke o Ostrvu i njegovom okruzenju. Mozda ce te vec sledece sezone pozeleti da provedete dan i jos na nekoj lokaciji na Ostrvu ili njegovom okruzenju.


Centar zbivanja za masovne posete je "lido" ... pescana plaza koja ima kvalitetan pesak i odgovarajuce dubine i za odrasle i za neplivace i decu. Tu je za potrebe i restoran sa tusevima i toaletom. Mene licno taj deo ostrva nikada nije privlacio. Ja nisam asocijalan tip, ali ne volim guzve. Postujem svakog ali pre svega sebe.

Desna strana plovnog puta do ostrva je predivni sprud sa nevelikom dubinom vode i cistim peskom, bez bojazni da se bosonog moze povrediti. A pored samog ostrva je kanal cija dubina dozvoljava da se camcem doplovi na zeljeno mesto na sprudu. Ja sam obicno izabirao takvo mesto gde je dubina dozvoljavala da se rasklapajuci sto i stolice postave sa suncobranom naravno i tako sedimo u vodi, pijuckamo hladno pivo ili jedemo lubenicu. Takvo uzivanje ne moze svako da sebi priusti. Pokojni Predsednik Tito je imao takve uslove u vili "Galeb" u Igalu, ali u bazenu. Verujte da je ovo na Dunavu lepsi dozivljaj no u bazenu. Vi koji imate camce a niste probali ovakav dozivljaj, probajte uvericete se da je predivan osecaj. Ako se bojite nasukavanja, sprudu prilazite laganom plovidbom sa nizvodne strane i opasnot nasukavanja je iskljucena.

Ako ste pecaros i volite na plovak da pecate belu ribu, usidrite se sa camcem u kanal izmedju ostrva i spruda, sa krme zabacite nizvodno mrezu sa hlebom i tegom i mrezu vezite kanapom za camac. Za pola sata pocnite da "vozite" plovak od camca nizvodno i brzo cete se uveriti da je pecanje na plovak lepo, zabavno i korisno. Isti sistem primenite na dubini ne vecoj od dva ipo metara, izmedju plovnog puta i spruda. BISTRO.

Ako ste za ozbiljniji ribolov, predjite preko Dunava naspram Lida na levu visoku obalu. Nesto ispod sljunkare, ali pre toga pored obale Lida gde je skela pristajala, nalovite bezribice za mamac za smudja. Smudja lovite na kretanje mamca na tzv "muvanje". Nece biti na odmet da zabacite i za sarana, a i somcici se tamo zadrzavaju. Ako su Vam za pecanje "na soma" potrebni mamci , otidjite na obalu Ostrva pri samom izlazu Dunavca u Savu i imacete ih koliko Vam treba. Takodje blize vodi na Malom i Valikom Galijasu po sredini Ostrva blize Savi.

BISTRO.

Pozdrav Moma S .
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji put izmenio seva-2 dana Pon, 08 Apr 2013 13:44:54, izmenio ukupno 4 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
BUCHO



Pridružio: 19 Feb 2009
Poruke: 9
Lokacija: UZICE

PorukaPoslao: Sre, 18 Mar 2009 12:45:20    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Kako sam otkrio ovaj forum, svakodnevno provodim sate citajuci razne teme a posebno price koje nam tako lepo prica gospodin MOMA. Posto ja zivim u unutrasnjosti i slabo poznajem Savu i Dunav, kroz vase price imam utisak da sam i ja sve to proziveo.Zelja mi je da, kada dodje leto,zakacim prikolicu i dodjem da osetim sve te cari makar desetak dana i da se sretnem sa ljudima sa foruma uzivo mada imam utisak da vas vec dugo poznajem. A MOMA bi mogao svoje dozivljaje i putopise da pretoci u jednu lepu knjigu i da obraduje sve ljude koji vole prirodu.(mozda vec jeste). Dragi MOMO jos jednom hvala sto si mi ulepsao ovu sumornu svakodnevnicu.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Sre, 18 Mar 2009 19:48:31    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Postovani gospodine BUCHO

Procitavsi Vasu primedbu, mogu Vam reci VELIKO HVALA. I veoma mi je drago da Vam se svidjaju moji opisi dozivljenog. Ja sam 1953-ce godiste i celog zivota "vozim punim gasom" i mnogo toga sam doziveo, a neka iskustva i "kupovao"u mladosti.

Na vodi i pored vode sam vise od trideset godina, sa planom da na vodi sacekam i ostatak svog zivota. A sa knjigama neka se bave oni koji to umeju. Mi cemo se zabavljati sa forumom dok nam dozvoljavaju. Ja cu opisivati svoje dozivljaje vezane za temu Foruma, naravno to sto se moze i time cu jos jednom to sve preziveti, a Vi cete citati i bice i Vama, a i meni lepo i zabavno .

Puno Vas pozdravljam, a i ostale istomisljenike. Vama jos jednom hvala .

Pozdrav od Mome Stosica
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji izmenio LJilja Radmanovic dana Sre, 15 Apr 2009 19:38:48, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1670
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Pet, 20 Mar 2009 11:21:46    Naslov: LIDO -"idemo na sevu" Odgovoriti sa citatom

--secanje na leto--

Postovani Forumasi, dobar Vam dan



Leto, plaza Lido i naravno red camaca kabinasa sa posadama koje kampuju je stalna slika,
letnje varijante Velikog Ratnog ostrva.



Ja, Ljilja i nas pas Malisa, boravili smo u tom kampu i po dva-tri meseca. Ujutru sam obozavao da kada ne ribarim nocu, da rano ustanem i skuvam kafu, pa sednem na krmenom delu Seve na udobnoj klupi sa stocicem i zgodno napravljenom ogradicom na kojoj podignem noge, pijuckam jutarnju kafu i posmatram Beograd kako se budi. Svetleca reklama "Dalija" na visokoj zgradi se odavno izgasila, a prvi jutarnji gradski autobusi zvrndaju uz pistanje kocnica na stanicama gde istovaraju pre svega prve posetioce Lida. A oni obicno porane da zauzmu bolja mesta ili u hladu vrba ili na plazi. Camci koji prevoze ljude na Lido cekaju da se napune pa da krenu. Neki vikendasi koji dolaze sa svojim camcima seku dunavac u nasem pravcu i cujem veselo dovikivanje dece:
-" Malisa ...Malisa"! A Malisa, verovatno ih je i ocekivao grabi svoju tenisku lopticu i veseo im trci u susret.



U to vreme pocinje druga grupa kampera da se budi, a to su oni koji uvece i nocu sede i razgovaraju uz pivce i kada se vec davno vatra ugasi. Ljilja se u to vreme takodje budi. Kuvam joj kafu i vreme je da krenem u najblizu pekaru po vruc burek i hladan jogurt za dorucak.

Lep suncani dan, narod vec ceka u redove da se preveze na Lido, a ja resio za rucak da przim ribu "na Dunavski" nacin. Danas nam dolaze prijatelji iz Zemuna na rucak. Oni inace obozavaju da jedu przenu ribu, a narocito "brotfisa", kada je ja spremim. Ljilja ce skuvati krompir za salatu, a krompir salata je dobra kada malo odstoji, ali ne puno. Vino, pivo, sokovi i dobra ljuta rakija u frizideru cekaju na red i sta je jos potrebno za prijatan rucak? Samo dobro raspolozenje za koje imamo sve predispozicije.



Marko, poznati Zemunski doktor KBC-a i njegova supruga Vera, nasi kucni prijatelji, koje inace ocekujemo na rucak, dolaze smejuci se i kazu:
-" Moramo da vam ispricamo sta nam se sada na Lidu desilo. Prolazeci izmedju kupaca idemo ka kampu tj. ka vama i sretnemo se sa nasim komsijama koji su vec na plazi zauzeli mesto. Pozelimo drug-drugu dobar dan i oni nas pitaju kuda smo se uputili. Zasto ne sednemo sa njima? A Marko im odgovara: "hvala nemamo vremena. Vodim Veru na sevu". I mi nastavili, a oni su se prvo pogledali medjusobno i zatim su se tako smejali da smo mi tek sada ukapirali da im nismo objasnili da je Seva camac, a ne to sto su oni mislili."

Rucak je protekao u smejanju i spominjanju takodje slicnih zabuna, a riba i salata su kao i uvek bili ukusni a mi svi zadovoljni .

Pozdrav Moma S .
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji put izmenio seva-2 dana Pon, 08 Apr 2013 14:44:18, izmenio ukupno 5 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Broker975fx



Pridružio: 20 Sep 2008
Poruke: 79
Lokacija: Beograd

PorukaPoslao: Pet, 20 Mar 2009 11:45:41    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Momo nadam se da ete podeliti neki recept za spremanje ribe sa nama,
puno pozdrava
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Sub, 21 Mar 2009 20:30:51    Naslov: Recept: spremanje ribe na dunavski nacin. Odgovoriti sa citatom

Postovanje Broker975fx

Ja sam veci deo svog zivota vezao za reku i zivot na reci. Pa shodno tome imam dosta iskustva u pecanju, profesionalnom ribolovu i spremanju ribe za jelo. Kada odlucimo da spremamo ribu za obrok, onda je moja supruga gost u kuci i na camcu. Ribu iskljucivo ja spremam. I ne volim da jedem lose spremljenu ribu ni u restoranu. Zato ja sa Ljiljom i mojim prijateljima, kada idemo na vecerinke, idemo samo u odredjene i nama proverene restorane. I nas tamo znaju i uvazavaju i uvek se dobro provedemo.Za ovih tridesetak i kusur godina, spremao sam ribu po raznim receptima. Svaki vise-manje zahteva da usredsredis paznju pri spremanju. A ja u vecini slucajeva volim da razgovaram sa ljudima koji su pretendenti da rucaju sa mnom. Onda ili mi izgori ili se zalepi itt. Iz prakse sam izabrao naj bolji i naj jednostavniji nacin pripreme ribe i nikada ne ispadne losa. Cak i ako malo zagori ona je odlicna za jelo ( res i rusti ). A priprema se na sledeci nacin: kolicine cete analogno odrediti sami.Pre svega za ovaj nacin spremanja su najbolje deverike i sva ostala bela riba i sarani.

Ocistite ribu, pa ako je velicine da moze stati cela u tiganj, a manje jos i bolje, ostrim nozem je vertikalno u odnosu kako riba pliva, narezujete rez do reza na 3-4 mm. Narocito ledjni i repni deo da bi se sitne kosti (troperaste), iseckale na sitno. I jednu i drugu stranu ribe. U medjuvremenu napravite nadev: red velicine ( zavisi od kolicine ribe ) saku psenicnog mekog brasna ( tip 500,da se rible meso ne raspada ), saku kukuruznog ostrog ( palenta ,da meso dobije ukus) brasna i jedna trecina sake "vegeta" mesavine i sve to dobro sakom izmesate u ciniji koja ce biti zgodna, da se zatim riba nad cinijom savije u polukrug, odnosno, otvori se kao harmonika i napuni nadevom. Tako i sa druge strane i sa strane stomaka i ostavi se ne vise od 5-6 minuta. Za to vreme u tiganj ( teflonski ), se nalije suncokretovo ( rafinirano ) ulje odprilike 6-8 mm dubine i tiganj se stavlja na dovoljno jaku vatru, aji ne i da izgori. Zagrejanost ulja probate sa malcice nadeva stavljenog na ulje. Ako odmah cvrci, znaci da je spremno i stavljate ribu koja odmah pocinje da se przi. Okretanjem przite i jednu i drugu stranu dok ne dobije braonkastu boju. Tada je riba gotova.

Napomena: mora biti sitno porezana da bi se sitne kosti uprzile i onda ribu jedete bez bojazni da ce Vam se kost u grlu zaglaviti. Ja obicno kazem, jedem je kao hleb . A sto se tice "vegete" ja sam se navikao na njen ukus. Odlican je. Probao sam sa drugim mesavinama, pa nije to ot. Ili slanost nije koliko treba ili je neko povrce vise stavljeno, pa preovladava miris. U ostalom probajte i sta Vam se vise svidja to i koristite. Manje ribe mogu i resije da se spreme, pa sa ili bez hleba, ali uz hladan beli spricer ili pivo. Ne mari .

Pozdrav Moma S .

#
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji put izmenio LJilja Radmanovic dana Sre, 22 Apr 2009 17:57:26, izmenio ukupno 2 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1670
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Uto, 24 Mar 2009 15:30:35    Naslov: Deo zivota na ostrvu Odgovoriti sa citatom

Gospodo Forumasi, imam cast da Vas upoznam sa jos jednom legendom Velikog Ratnog ostrva Nesom, prezimena mu se ne secam, a mislim da ga svi znaju sa jednostavnim imenom Deda Nesa.

Sojenicu je nasledio od svog pokojnog rodjaka iz Zemuna koji se ceo zivot bavio teskom profesijom radeci kao burlak, odnosno vukao je ribarske camce pored obale uzvodno do Beljarice i dalje.

Nesa je bio miran covek. Kao da je izdanak i deo prirode koju je iznad svega uvazavao i nikada nije ni grancicu slomio ako nije bilo neophodno. Skromnost i dobrota su odlicja koja njegov sin nije prepoznao kod svog oca, vec je povukao karakterno na majkinu familiju i iskoristivsi Nesinu dobrotu do kraja. U dogovoru sa majkom izvrsili su pritisak na matorog Nesu koji da ne bi stajao na putu srece svoga jedinca, prodao stan i novac mu poklonio, a ovaj otisao za Ameriku, a da ni pismo nije ocu napisao.

Nesu sam upoznao tako sto sam mu ponudio svoju pomoc. Naime, vidjao sam ga mnogo puta do tada kako plovi sa malim drvenim camcem na veslo. A kada je pecao, pecao je sa iskljucivo jednim stapom od bambusa ulovivsi par riba i vracao se u svoj kutak i nastavljao svoj vise nego skromni zivot. Tog dana je dunuo gornjak, prosto iznenada i Nesu je tukao u grudi dak ja veslao na svom camcu, prema svom skrovistu. Ja sam u to vreme uzurbano vadio stometarsku mrezu i pri tom primetio da matori nece stici pre kise, koju je sa sobom kao sestru provodio gornjak. Zavrsivsi sa mrezom, dostigao sam Nasu i privezavsi njegov camac za moj dodao gas i za kratko vreme smo bili nedaleko od Nesine sojenice. Nesa se samo blago smesio sa radosnim izrazom lica. Zahvalio se i pozvao me da sutra na rucak dodjem kod njega na kacamak. Zahvalio sam se i pozurio do Seve da ne bih i ja pokisao.

Sutradan u vreme rucka posao san kod Nese, a on me je cekao na obali uz prokopani rukavac u koji sam usao i na bezbedno mesto vezao cun. Pozdravili smo se i primetio sam da su mu sake dosta grube. Nisam izdrzao i pitao sam, a on mi rece da plete korpe od pruca i prodaje na Zemunsku pijacu. Mora od necega da se zivi ... kaze.

Popeli smo se u staru sojenicu. Bila je skromno namestena, ali cista i koliko se u tim uslovima moze. Nasluzio je staru "komovicu". "Po nekad mi sluzi za skidanje temperature, inace nemam obicaj da pijem"kaze stari. Popili smo po jednu 0,3 raspitujuci se skim zivim, imam li roditelje, da li ih obilazim. Sve ga je interesovalo ono sto ga boji. Ne prekidajuci razgovor , skinuo je kotlic sa starog "smederevca" i nasluzio kacamak od belog kukuruza. Kaze, njeguv daljnji rodjak iz "Vlaske" mu je doneo i domace cvarke. A , cvarke je Nesa razgrejao u crni tucani tiganj i tako da smo u tanjiru preko kacamaka prelili cvarke i mast od cvaraka. A za salatu je narezao crni luk i prelio vinskim sircetom i uljem i posolio.

Razgovor "o svemu" je i dalje tekao, ali smo se privuceni mirisom cvaraka i luka prihvatili jela. Sve je bilo izuzetno ukusno, a Nesa dok je jeo niz bradu mu je procurila kapeljka masti od cvaraka. To me je podsetilo na davnu moju mladost kada sam citao knjigu: "Price iz podunavskih suma. Kako je unuk dosao u sojenicu kod svog dede i rucali su kacamak sa razgrejanom kavurmom, a dedi je curila mast niz bradu. Kakva slicnost .

Deda Nesu sam svaki put kada sam ga video da vesla, cuge zakacio i izvukao uz Dunavac razgovarajuci, ali se nikada nije zalio ni na sta. Cak je opravdavao svoga sina da mu se ne javlja jer on ima verovatno mnogo posla. Nisam hteo da "dolivam maslo na vatru", ali mi ga je bilo zao, a nisam mogao da mu pomognem.

Onda me je zivot odneo sa reke i kada sam se posle cetiri godine vratio na Ratno Ostrvo i pitao za Deda Nesu, rakose mi da je umro. Samo je zaspao. Znao sam da srce sa tugom ne moze dugo. Deda Nese vise nema. Sojenicu su prepravili neki ljudi. Ali secanje na prevarenog i odbacenog coveka od strane svojih najrodjenijih, ali sa dobrom dusom jos traje i to ne samo kod mene, vec kod svih koji su ga poznavali.

I danas kad god plovim pored Ratnog Ostrva, setim se Deda Nese.

Pozdrav Moma S .
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji izmenio seva-2 dana Sre, 15 Apr 2009 12:17:36, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Sre, 25 Mar 2009 09:23:32    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Evo i moja malenkost da prilozi neki recept na vatru uzivanja.ovaj recept je jako dobar za svu belu ribu ali za bucova i mrenu,one imaju najvise kostiju,je kao stvoren.
Ocistite bucova od krljusti i droba te mu odsecite glavu,onda sa ostrim nozem sekuci sa strane ledja odvojite filete tako da kicma ostane "separatno" kako bi rekli iskusni kapetani i nju mozete sa ostacima mesa da ubacite u lonac za riblji buljon.Kada ste tu operaciju uspesni izveli,ako se niste posekli i u medjuvremenu zavrsili na urgentnom,onda vrhom noza odstranite peraja.moj poznanik Jova maligan
uvek pre te operacije konzumira po dve tri mucenice da bi izvrsio neophodno obogacivanje krvi sa alkoholom bas zbog opasnosti od povredjivanja i to je jedna vrsta dezinfekcije.Elem,kada ste odstranili peraja imate dva lepa fileta sa puno kostiju koje ostavite da odstoje ako je riba sveza i onda prstima izvadite kosti rebara,ide malo teze ali ide.
kada ste i to uradili polozite filet kozom na dasku te narezite ostrim nozem na 3-4mm do koze ali pazite da kozu ne presecete,ona treba da drzi meso na okupu.Pred przenje ako je file krupan isecite ga na manje parcice,prosusite krpom,posolite i uvaljajte u brasno,graham i kukuruzno,ne griz,pola-pola.U tiganju na masti,najbolje , ili zejtinu prst dubine,dobro zagrejte i na jakoj vatri proprzite.Ko voli res smanjiti vatru,popiti nesto dok se przi,nikako sokove fabricke izrade,duze prziti dok ne pozuti,file naravno ,a ne kuvar ako pobrka zutu osu sa vodom.
Pazite da ulje ili zejtin ne ogori,na jakoj vatri se to brzo dogadja,mora da budete pazljivi.narocito je ukusna stuka ili mrena na ovaj nacin samo one imaju jak "smek" na ribu.Ko bi to ocekivao od njih,zar ne? Prijatno
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Dunav1315



Pridružio: 02 Jan 2009
Poruke: 172
Lokacija: Dunav, Marin prud, Mladenovo

PorukaPoslao: Sre, 25 Mar 2009 14:30:00    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Pozdrav Dunavku,Sevi-2 iostalim clanovima foruma !

Evo recept:ociscen smudj, propisno usoljen,uvaljan u brasno Tip-400,staviti na vrelo ulje ,prziti ga i povremeno okretati dok ne dobije boju krofne(lepa rumena boja). Zaliti crnim vinom i to dobro zaliti da pliva.E da OBAVEZNO KORISTI ULJE OD GROZDJA (ima ga sada u svim prodavnicama)
Prijatno!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1670
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Čet, 26 Mar 2009 10:06:08    Naslov: Punjene paprike na cuburski nacin Odgovoriti sa citatom

Postovanje Dunav 1315, Dunavko i ostalim Forumasima.


U Sevi pripremam ribu za na tiganj ... !

Prvo da Vas pozdravim i da Vam kazem da ste me svojim receptima podsetili na mog dobrog i iskrenog prijatelja Bogdana Nikolica. Kulturnog coveka sa manirima pravog gospodina. Inace je rodom iz prave i stare Beogradske porodice, inace zaljubljenika Dunava. Dakle na Savu nikada nije zabacio udicu a na Dunavu je znao da brani svoje pozicije. Cak je znao da puca iz pistolja na Sovjetske brodove kada podignu velike talase, a on i ja na "siklji" pecamo na plovak "sljivare".

Voleo je da sprema pikantna jela sa izrazenim ukusima na kojima bi mu pozavideli i najveci gurmani. Spremanje nije bilo radi spremanja da bi se utolila glad. Spremanje jela je bila ceremonija sa ozbiljnim pripremama svega sto ce zatrebati u toku spremanja. Prateci deo takvih ceremonija je bio pod obavezno dobar konjak. A i konjak se nije pio iz standardnih casa, vec iz pljoske koja je uvek i na svakom mestu bila pri ruci. Sam proces pica je takodje bio ceremonijalni, sa obaveznim prikladnim zdravicama i gledanjem u oci onome kome je zdravica namenjena. Bio je omiljen u drustvu i imao je samo izabrane ljude pored sebe za prijatelje. Ja sam omao tu cast da mu budem prijatelj i pored mnogo dobrih manira korisnih za drustveni zivot, naucio sam i njegov omiljeni recept. Spremanje punjenih babura " na Cuburski nacin "ispod saca u kampu na obali.


Punjena paprika na "Cuburski nacin" je izazov kulinarstva !

Priprema pocinje sa zdravicom za lep zivot i dobro zdravlje. Zatim srazmerno prema broju klijenata za rucak, odredjuje se kolicina materijala za pripremu.

Prvo: paprika tj. babura srednje velicine se otvori nozem i peteljka sa semenom se baci.
Drugo: umesto uobicajenog mlebenog mesa sitno se isecka suvi svinjski vrat.
Umesto crnog luka isecka se na tanke stapice od tri santimetara prazi luk.
Trece: naseckani kromoir i pirinac sa prazim lukom se usoli "vegetom" i suncokretovim uljem se uprzi ne mnogo. Zatim se babure napune sa malo uprzenom smesom i postave vertikalno sa otvorom na gore u tepsiji. Zatim se u svaku baburu razbije po jedno kokosije ne veliko jaje. posoli "vegetom" i stavi u crepulju pod sacem. Dalje sledi proces pecenja .

Probajte i sami dajte sud o kvalitetu ukusa. I setite se Bogdana Nikolica. Ja dok Vam ovo pisem, slusam njegovu omiljenu pesmu "maro maro od bisera grano.....". A znao je da posle dobrog jela popije vino "tamjanika" i da tako glasno zapeva svoju omiljenu pesmu, da se odjek njegovog silnog glasa prolamao kroz vrbake Velikog Ratnog Ostrva.

Pozdrav Moma S .
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji put izmenio seva-2 dana Pon, 08 Apr 2013 14:53:36, izmenio ukupno 8 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
dunavko



Pridružio: 16 Apr 2008
Poruke: 211

PorukaPoslao: Čet, 26 Mar 2009 13:21:56    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Lep recept za punjene paprike.Neki put kada sam u prilici ja ih spremam
sa pecurkama koje naberem sa panjeva,naravno pored reke,uglavnom tri vrste,koje blansiram,iseckam,pomesam sa sitno seckanim stopalima puzeva i neki rep od raka ako se zalomi,crnog luka sa pirincem,zacini klasika.paprike zatvorim sa sesirom vrbovace i zapecem.Vino koje imate ali ako moze da se bira neko lagano,ruzica,domaca,ona nit je tamo nit 'vamo,mislim na crna i bela vina.Leba,domaci iz rupe ili ispod serpe,tri put testp premesano,dva puta zalivano,sa sljivkom,od sljive ranke,zna se.
Navalte.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Pet, 27 Mar 2009 19:34:32    Naslov: Veliki i Mali Galijas Odgovoriti sa citatom

Postovanje svima na FORUMU

Evo jedne price za ljubitelje pecanja u barama .

Hocu da Vam ukazem na jedno predivno mesto koje je na 800 m. vazdusne linije od Knez Mihajlove ulice. To su u stvari dve bare u letnjem periodu ili dva razliva kada je vodostaj visok. A to su Veliki i Mali Galijas, na donjem delu a po sredini Velikog Ratnog Ostrva. Za tu lepotu zna mali broj ljudi i ljubomorno je cuva, a i vecina od njih odustaje od posete ovog predivnog mesta, zato sto se sama priroda postarala da tu malu oazu zastiti od nedobronamernih ljudi. Pa cak i za dobronamerne ljude je komplikovano posetiti taj lepi biser zivotne i biljne zajednice. Prosto kada je mali vodostaj pristup vodom je nemoguc, a ovoliki Dunav i Sava u neposrednoj blizini i ko ce sa sobom da nosi ili cizme i da gaca u blato ili da nosi camac na pumpanje. Malo-mnogo komplikovano i priroda sacuvala oazu tako blizu a tako daleko.

Verujte ja sam srecan sto su ipak na vreme izglasali zakon o zastiti i zabrani lova na ptice u okvirima teritorije grada. Pogledajte rezultat te zabrane, koliko se umnozilo kolicinski divljih pataka. Zar nije predivno kada sedite na svojim splav-kucicama, a divlje patke se tako pitomo ponasaju u vasoj blizini, pa cak ocekuju i primaju ponudjenu hranu od Vas. Pa zar nije divno uvelicenje broja raznovrsnih ptica na Ratnom i Konjskom ostrvu.

Ja poslednji put kada sam bio u Velikom Galijasu imao sam tu srecu da sam pogodio vreme u sezoni izlaska nekih lepih leptira iz svojih caura ili larvi i citava bara je licila na bastu sa pokretnim cvetovima. Bio sam svedok "kupanja" krupnih sarana i linjaka ili su oni skakali hvatajuci nisko letece leptire, ali su svojim skokovima pravili koncentricne krugove i narusavali izgled ogledala od povrsine vode. Dok su lokvanji graciozno izduzujuci svoje vratove drzali iznad povrsine vode prelepe bele cvetove sa zutim polenom. Nisam imao sonar da izmerim dubinu, ali prisustvo krupnih riba me je radovalo. A usao sam sa namerom da iskopam crnu glistu i ostao dugo diveci se ovom biseru prirode .




Pozdrav Moma S .
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji izmenio LJilja Radmanovic dana Sre, 15 Apr 2009 20:51:39, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
LJilja Radmanovic



Pridružio: 06 Feb 2009
Poruke: 508
Lokacija: KIJEV

PorukaPoslao: Ned, 29 Mar 2009 13:53:42    Naslov: Profesionalni ribolov na Dunavu i Dunavcu oko Ratnog ostrva Odgovoriti sa citatom

Gospodo Forumasi, dobar Vam dan.

Blizina grada i lep pogled na Dunav. dovela je mnoge ljude na reku koji su bili ubedjeni da za dobar ulov riba je dovoljno da nabave mreze i cun sa cetvorkicom. I svi su izasli na rinu, za mnoge jedinu rinu koju su znali, ispred samog Lida. Tu rinu inace svi popularno zovemo "kaldrma", mozda i zato sto je voze na red, jer ih ima mnogo, cekajuci drug druga, da prvi pocne da vadi mrezu da bi sledeci je vec davio. I cudi me jos i to da su zadovoljni kolicinom ulova koji je smesan.

Covek koji je u ribolov uneo svoj intelekt i koji je pratio i proucavao kretanje riba i gde su im putevi. Zatim, kojim alatom i gde treba loviti, je bio "profesor" za sve ribolovce, po kolicinama ulovljene ribe i zvali su ga " Ckalja ".


Rumunski alas negde u Delti Dunava

Sa Ckaljom sam radio jedno vreme zajedno, dok sam ucio alasko zanimanje. Mnogo sto-sta sam od Ckalje i naucio. On je inace otvoren covek i od mene nista nije krio. Ali je voleo da zadaje glavobolju "profesionalcima" koji su po ceo dan sedeli na palubi slepa, pili pivo i pricali o ribolovu kao u bajkama. Ckalja je sa kratkim mrezama iz panjeva izvlacio im somove ispred nosa.

Secam se kada smo jednom ja i Ckalja terali duboke rine na 1149-om kilometru . Bila je noc, tamna i bez mesecine. Terali smo rine jedan za drugim jer smo bili na putu sarana, ali na plovnom putu samohodki koje su isle uzvodno blize obali koristeci mirniju vodu.
Vozeci rinu primetio sam po svetlima samohodku koja je isla iz pravca Ritopeka. Procenio sam da imam vremena da isteram rinu sto sam i uradio. Zavrsivsi vadjenje mreze posao sam uzvodno, ne ocekujuci da cu sresti Ckalju na rini. Stao sam pored njega da zajedno dajemo svetlosne znake kapetanu samohodke da samo malo skrene na vodu i da se razminemo. Medjutim taj kaprrtan je bio jedan od onih "malih" ljudi koji smatraju, ako se oni nalaze u vecem plovnom objektu da svi u manjim moraju da ih zaobilaze na daleko. Dok smo mi svetleli baterijskim lampama on nas je razumeo, ali kretanjem levo -desno farom dao nam je na znanje da se gubimo sa njegovog puta. Nagovarao sam Ckalju da sakupimo mrezu na brzaka, nasta je on rekao "ne". Dakle ckalja se odgurnuo o pramac samohodke i mirno rekao: " Evo razloga zasto ja ne nosim pistolj kada sam u ribolovu ".

"Kaldrma" i danas radi i nikada mi nece biti jasno kako ti alasi na "kaldrmi" podmiruju svoje troskove.

Pozdrav Moma S .
_________________
Ne volim da prepricavam secanja drugih ljudi. To nije bio dogovor, kada sam dosao na ovaj svet !


Poslednji izmenio LJilja Radmanovic dana Sre, 15 Apr 2009 21:09:06, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku AIM Adresa
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4 ... 20, 21, 22  Sledeci
Strana 3 od 22

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016