forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

PRICE SA REKE
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
seva-2



Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Čet, 05 Okt 2017 13:48:20    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Plovimo čamcem, a život se odvija ... ! ( 20 )



Uzeo sam mikrofon radio stanice u ruci, zavalio se udobno u stolicu za komandnim mostom i počeo da pričam o spremanju riblje supe.
-“Ja kada spremam supu, to znači da mi se jede ili se jede Ljilji ili nekome od mojih drugara. I onda pristupam obezbeđenju materijala za supu. Čorbu je lakše spremiti, jer ljutina paprike i jaki mirisi i ukusi začina, osvajaju lepe i tanke mirise i ukuse koje supa ima. Ja supu spremam isključivo sa svežom ( živom ) ribom. Fini ukus ribljeg mesa se pokvari i ako stoji čak i u frižideru.
Ranije sam smatrao da Somovina i Šaranovina su nezamenjivo riblje meso za prženje, dimljenje i za riblje čorbe. Međutim, Žiža Ribar me je naučio finesama i već godinama kao i danas se tih finesa čvrsto držim i najviše mi se sviđaju i ne samo meni.” Otpio sam srk kafe, a Vicko je bio nezadrživ :
-“Koje su to finese … ?” I ja sam nastavio :
-“Kao prvo … prave riblje supe se prave od samo nekoliko najboljih vrsta riba i to : Mali i Veliki Vretenar ( on je zabranjen za izlov i prodaju ). Zatim Šrac i njegov manji brat Balavac. Pošto se ove pomenute ribe teško love, alternative za dobru supu su : Smuđ Kamenjar i Som Manić.” Nikola nije mogao da se složi da Smuđ, Šaran i Som nisu pomenuti kao meso za supu :
-“Momo, odmah da ti kažem da se ne slažem s’tobom. Sve ljude koje ja znam, spremaju Šarane i Somove na tiganj, tj. prže njihovo meso, a glave i repove stavljaju u čorbu !” Ja sam otpio gutljaj kafe, a Ljilja je slušala šta je Nikola rekao, pa mi kaže :
-“Momo, pređi na zezanje sa njima. Vidiš li ti kome pričaš o finesama, a Nikola pravi čorbe od glava i ko zna možda i od škrga i repova. I to ko zna od kojih riba ? Moraš da shvatiš da mnogi ljudi smatraju da je riba – riba i da među ribama nema razlika. Vidiš da tvoje i Žiže ribara finese “ne piju vodu”! Kako hoćeš, mislim da samo gubiš vreme sa njima … a mi ćemo rado da jedemo riblje supe koje i u buduće budeš spremao !?” Međutim, Vicko iz Kostolca se javio :
-“Momo, govorim u svoje lično ime, a sa Nikolom nemam namere da se sporim. U redu nabrojao si nam ribe za riblju supu i ribe alternative. I to je u redu … ali gde da ih ulovim i na koji mamac. Moram ti priznati, Šraca i Balavaca znam kako izgledaju, ali ih nikada nisam ulovio, niti ih držao u rukama. Te i tako ljigave ribe sam izbegavao i smatrao ih lošim ribama.”
-“Nikada nije kasno da čovek sazna što nije znao i da dogradi sebe i svoje znanje. Ribu Vretenar ljudi zovu “Popova riba”, jer popovi su uvek znali šta je kvalitet ! Interesantno je da i Vretenara i Balavca i Šraca, uvek sam ih lovio u mrežama i to noću, jer tada se verovatno i kreću. Vicko, naći ćeš ih preko dana na dubinama do tri metra i to u kanalima gde su razlivi ili kanali povezani sa Dunavom. Najbolji mamac za njih je mala crvena glista, ili larva komarca. Čuo sam od nekih ribara iz Zemuna, da ih love na pokvareno riblje meso. Pošto sam čuo-poto sam i prodao. Ja ih lovim sa mrežama sa okom od 30 mm. i to na izlaznim “vratima” razliva ili po dnu kanala DTD-a.” Ponovo sam prekinuo translaciju i otpio kafu. Pošto se niko nije javio, nastavio sam … kako se i ščim kuva riblja supa :
-“I sada smo došli do kuvanja ! Ja riblju supu pre završnog kuvanja, posebno kuvam parčiće pomenute ribe, a posebno kuvam povrće i to : u kotliću u litar-litar ipo vode stavim 3-4 oguljene šargarepe, glavicu crnog luka očistim i prepolovljenu na dva dela, stavim je da se kuva. Nekoliko češnja belog luka očistim i stavim ih u kotlić, a onda i korenje peršuna i celera i nekoliko zrna bibera. U kotlić sa povrćem, stavim dve- dve ipo kašičice “Vegete” i dok se kuva povrće, za meso je dovoljno “da baci prvi ključ” i onda skinem kožu sa parčića ribljeg mesa i nastavim u istoj vodi da ga kuvam samo meso. Kada se povrće skuva, procedim ga i izbacim zeleniš iz vode u kojoj se kuvalo, a tu vodu dolijem u kotlić gde se kuva riblje meso i nastavim da kuvam na tihoj vatri još jedno pola sata. Zatim naseckam lišće svežeg peršuna i stavim ga u supu i za pet minuta supa je gotova ! Sadržaj riblje supe je bistro žućkasto zelenkasta vrela voda, po kojoj pliva naseckano zeleno lišće peršuna. Prijatno … !”

Prvi se javio Mirča Cepeš iz Rumunije :
-“Hvala Momo, sve sam pedantno uspeo da zapišem i voda mi je pošla na usta … ! Prvom prilikom ću kuvati riblju supu po tvom receptu, ali najverovatnije spremljenu sa alternativnom ribom, jer Kamenjare i Maniće često lovim, mada i za Vretenare ću se postarati. Hvala još jednom i prijatno vam bilo na Dunavu !” Za koji trenutak, javio se i Vicko iz Kostolca :
-“Sve sam zapisao i već imam ideju da za neki dan idem da ulovim Šraca, Balavca i Vretenara i da kuvam riblju supu. Verujem da je ukusna !?” A ja sam dodao :
-“Vicko, ja sam do sada mnogo puta kuvao riblju supu po ovom receptu i za doručak. Znaš da je supa prijatnija od mleka … !” A ja sada završavam i čujemo se nekom drugom prilikom ! Pozdrav i svima koji su bili na slušanju … !” I pre nego sam isključio radio stanicu, četiri – pet ljudi mi se zahvalilo za dobar recept …


===================nastavak sledi==================



Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36
Strana 36 od 36

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016