forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Price sa Velikog Ratnog Ostrva
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1462
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Sre, 26 Jul 2017 14:52:46    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dobar dan gospodo Forumaši

Vreme dešavanja : leto 1984-te godine prošloga veka.
Mesto dešavanja : teritorija ušća Save u Dunav, Velikog Ratnog Ostrva i Konjskog Ostrva. - jedanaesti nastavak -Ispostavilo se da su ovog puta svi moji saputnici bili na Vojnim Baštama “jednom ili nijednom”, tako da sam sada saznao da su ipak oni samo nautičari-početnici i da su njihove destinacije bile uvek nedaleko od svojih marina. A što se tiče “kampovanja”, tu su još slabiji. Ipak su sada iskreno uživali u lepotama prirode, samog okruženja Vojne Bašte.

Pokazao sam im gde su panjevi i popadale vrbe u vodi Dunavca, tako kada budu samostalno plovili, da se na njh ne nasukaju. Ukazao sam im na mesta gde je zgodno čamac vezati za obalu i provesti noć. Naravno, za pecanje šarana je bilo posebno interesovanje, tako da sam im objasnio da sa svojim čamcima mogu da uđu sa nizvodne strane na teritoriju gde su panjevi i pdavljene vrbe i da tamo uz znanje o ribolovu, mogu da upecaju i “lepe” šarane. Komentari su bili različiti, ali i svi su bili zadovoljni što sada znaju mesto gde mogu da pecaju šarene.

Prošli smo ušće kanala Balaton i svi su u glas rekli da je i ovde dobro mesto za ribolov, što i jeste ali koje ribe. Pa sam im i to objasnio. A Veljko me pita :
-“Koja je tajna da ti Momo znaš kretanje riba ?” A ja sam bio kratak i jasan :
-“Dovoljno je da nekoliko puta loviš mrežom na jednom te istom mestu i onda ćeš znati po broju ulovljenih riba, koje su tu najprisutnije. Onda se taj podatak zapamti i kada mi treba određena riba, onda je ja tražim uz pomoć analitike pamćenja !” Veljko je klimnuo glavom, a to znači da je bio zadovoljan mojim odgovorom. Na terenu sa naše desne strane, pojavola su se peščana ostrvca sa malim rukavcima i jednim Dunavcem koji je odvajao Adu od peščanog poluostrva Crvenka. Duž Ade beše nekoliko čamaca kabinaša iz kojih su Zemunci pecali, a to im je bila svakodnevna zanimacija. Na peščanoj Adi, jedan se razlikovao od ostalih. Pored kabinaša Zemunskog tipa, bio je i neveliki šator, a ispred šatora stajao je tronožac sa kotlićem i vatrom pod njime. Branko je prvi prepoznao svog prijatelja ribara i doviknuo mu je nekoliko reči u pozdrav. A ja sam ga pozvao i dao sam mu mikrofon megafona i rekao mu da kaže šta je hteo. Branko se malo zbunio, ali je shvatio o čemu se radi i rekao :
-“Zorane druže, da li primaš goste !” Zvuk od 100 W se razlegao po površini Dunava, ali i iznenadio sve prisutne u svojim čamcima. A ja sam zaustavio Ševu nedaleko od Zoranovog kampa i rekao prisutnima da se sa svojim čamcima odvežu od Ševe i pristanu u obalu pored improvizovanog ribarskog kampa, ribara Zorana, zvanog Cvele.


I svi radi i rukovali smo se sa Zoranom i naravno zavirivali u njegov kotlić i sve ne verujući svojim očima da je ipak tamo gotova riblja čorba. Ribar Zoran je bio raspoložen i vodio se među nama interesantan razgovor, sve sa pomenom nekih pitanja o ribolovu, na koja sam im ja danas dao odgovore. I kada su od Zorana dobili iste odgovore, ja sam i dalje ćutao, a Veljko sa Čukarice mi priđe i tihim glasom mi kaže :
-„Momo, nemoj da se ljutiš na mene zbog ovoga. Ipak ... mi se poznajemo tek pola dana, a ti i Zoran se šalite i kažete da su to pitanja o sitnicama iz teme „ribolov“, a ja bih hteo da te sitnice upoznam, jer pogodilo se do sada da baš na tim sitnicama „padam” na pecanju.” Ja sam samo kratko odgovorio :
-„Ne marim Veljko. Te dečje bolesti sam preboleo još kao mali, dok su me roditelji formirali u čoveka ! Kada me bilo ko nešto pita, ja se potrudim da mu o tome kažem tako da on to i razume ! A lažima se ne služim, jer ovde na vodi za tim stvarno nema potrebe !?!” Primetio sam da su malte-ne svi slušali šta sam pričao, a Zoran "Cvele"mi reče :
-“Mene je teško “otvoriti”, ali evo pred svima priznajem da hoću i biće mi drago da mi budeš aktivni kolega ribar, ovde na ovim prostorima. A to znači da kada si na ovim terenima i zatreba ti nešto, a ja sam tu i imam to traženo, tvoje je bez razmišljanja. Ja sam bio vojno lice i ceo svoj radni vek sam proveo sa ljudima. Od njih sam naučio šta su ljudi, a šta neljudi. Tebe sam prepoznao u ovoj prvoj grupi i moja je želja da mi budeš prijatelj !!” Istovremeno smo obojica ustali … pozdravili se i poljubili, uz snažan aplauz prisutnih, a Ljilja je zaplakala …


-------------------------------nastavak sledi------------------------------------Pozdrav od Mome Stošića


#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1462
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Pet, 11 Avg 2017 09:15:47    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dobar dan gospodo Forumaši

Vreme dešavanja : leto 1984-te godine prošloga veka.
Mesto dešavanja : teritorija ušća Save u Dunav, Velikog Ratnog Ostrva i Konjskog Ostrva. - dvanaesti nastavak -Neka od žena je skuvala kafu, tako da sam i ja dobio šoljicu kafe, a Ljilja je u međuvremenu postavila sto i rasklapajuće stolice na krovnoj terasi Ševe, tako da smo seli, a sa nama u društvu bili su Branko i njegova Zvezdana.
-“Kako je lepo ovde na ovoj terasi sedeti i kafenisati … !??” Primetio je Branko, a Ljilja je dodala :
-“Samo da znaš Branko, kako je lepo kafenisati i sedeti ovde na terasi, a kada je Ševa u plovidbi. Pošto Moma voli da je on za kormilom, ja onda imam privilegiju da kada idemo na Đerdap, da sve vreme plovidbe, sedim ovde na krovnoj terasi ispod suncobrana i pravo da vam kažem … uživam !” Onda nas je Zoran Cvele pozvao da svi uzmemo svoje porcije i onda nam je lično sipao riblju čorbu u njih. Branko je sišao sa Ševe i svima nama doneo po porciju riblje čorbe. I nastala je tišina … svi su bili zauzeti sa svojim kašikama, tako da je se čuo tek po koji zveket kašike o porcije. Čorba je bila po mom ukusu i lepo sam se najeo. Dakle dve porcije riblje čorbe sam pojeo. Ljilja se nasmejala i rekla je “mašala”, odobravajući moj apetit.
A ja sam sa krovne terase Ševe, stalno gledao obalu preko i hteo ne hteo sećao sam se događaja iz mog života vezanih za Sportski Centar i garsonjeru u kojoj sam živeo, strelište na kome sam vežbao iz snajperske “Hekler Koh” puške sa “Cajs”-ovim snajperom. Zatim sa pištoljem “Smit i Weson” i “Hekler Koh” automatom ( sa 30 metaka “duge devetke”. Ne retko sam pucao i sa malim pištoljem “Zastava 7,65”, koji sam svakodnevno nosio “za pojasom”. I sve se to zbivalo, tamo na toj obali preko, gde sam proveo 5,5 godina svoga života između 20-te i 30-te. I tako razmišljam duboko zamišljen, kad’ evo Cveleta … penje se i on na krov-terasu Ševe i nosi malu rasklapajuću stolicu. Ljilja ustaje i dodaje mu udobnu-ležaljku stolicu, a on odbija rekavši :
-“Ja sam protiv onih koji dođu u posetu svojim prijateljima “čamdžijama” na obalu reke i ne ponesu stolice sa sobom, a čim dođu … hoće da sednu. Zato ja kada sam na obali, ja gde god da idem u posetu … nosim stolicu sa sobom. Jeste da je mala i neudobna, ali ona me podseća da treba da idem na svoj čamac … da ne dosađujem ! Nego Momo … razmišljao sam i setio sam te se ! Ja tebe znam još iz vremena kraja sedamdesetih godina … !? Jesi li ti svojevremeno pecao iz jedne stare drvene šiklje tu preko pored visoke obale !?” A ja kako se ne bih sećao drvene šiklje i mojih prvih pecanja na Dunavu !? Odgovorio sam mu potvrdno. A on je nastavio :
-“Onda si povesio beli “Tomos-4” na drvenoj šiklji, pa ste vas dvojica dolazili i u ove rukavce na ovoj obali gde smo sada … i isključivo pecali sa po jednim teleskopom i to na plovak !? To sam zapamtio … !?” U međuvremenu svi ostali su se skupili oko nas i usled nedostatka stolica, sedeli su na patosu krovne terase. Na pitanje sam lako odgovorio, jer bio je to moj prijatelj s’posla Načelnik SSUP-a Bogdan Nikolić. A Cvele je odmah pitao drugo pitanje :
-“Zapamtio sam vas, zato što ste pucali iz pištolja na Sovjetske Gurače … !? I nikako mi nije bilo jasno … kako ste smeli to da radite … !?” Svi su ćutali i očekivali moj odgovor … !?
-“Ne znam da li se sećate Zagrebačkog “Trenk” konjaka !? Bogdan je obožavao taj napitak i svakoga dana ga je koristio u određenim dozama. Po nekada bi se opustio i povećao dozu, koja bi ga razdražila, kada bi Gurači podigli velike talase, pa smo morali da otpuštamo kanape sidara, da bi čamac preskočio talase, a da se ne bi pomerio sa mesta gde nam je bila spuštena hranilica. Ja Bogdanu nisam mogao da zabranim da puca, a on je onako iznerviran pucao i pominjao im majku Rusku, a sve iz razloga što ne plove smanjenim gasom, već punim gasom i elise prosto “kopaju” vodu i dižu opasne talase !” A Cvele će na to :
-“Znao sam da imate neki ozbiljni razlog, jer pucati na Ruske brodove nije se igrati sa tim !”
-“Sledeće godine sam proveo 10,5 meseci na Kosovu i prijatelji su nam “skinuli” čamac. Neki kažu da su ga talasi odneli ( to su lažovi ), a drugi kažu da ga niko nije obilazio, a tuđa stvar lako “dobije noge”! I zato sam odmah kupio Ševu i dao se na putovanja Dunavom, Tisom i Savom !” I proveli smo dan u međusobnim razgovorima, a “društvo” se spremalo da prespava sledeću noć ne pomerajući čamce, a ja i Ljilja smo zaplovili do Malih Voda, gde je provesti noć zatim za priču !


-------------------------------nastavak sledi------------------------------------Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Strana 20 od 20

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016