forum
NAUTIČKI FORUM
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Price sa Velikog Ratnog Ostrva
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Sre, 26 Jul 2017 14:52:46    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dobar dan gospodo Forumaši

Vreme dešavanja : leto 1984-te godine prošloga veka.
Mesto dešavanja : teritorija ušća Save u Dunav, Velikog Ratnog Ostrva i Konjskog Ostrva. - jedanaesti nastavak -Ispostavilo se da su ovog puta svi moji saputnici bili na Vojnim Baštama “jednom ili nijednom”, tako da sam sada saznao da su ipak oni samo nautičari-početnici i da su njihove destinacije bile uvek nedaleko od svojih marina. A što se tiče “kampovanja”, tu su još slabiji. Ipak su sada iskreno uživali u lepotama prirode, samog okruženja Vojne Bašte.

Pokazao sam im gde su panjevi i popadale vrbe u vodi Dunavca, tako kada budu samostalno plovili, da se na njh ne nasukaju. Ukazao sam im na mesta gde je zgodno čamac vezati za obalu i provesti noć. Naravno, za pecanje šarana je bilo posebno interesovanje, tako da sam im objasnio da sa svojim čamcima mogu da uđu sa nizvodne strane na teritoriju gde su panjevi i pdavljene vrbe i da tamo uz znanje o ribolovu, mogu da upecaju i “lepe” šarane. Komentari su bili različiti, ali i svi su bili zadovoljni što sada znaju mesto gde mogu da pecaju šarene.

Prošli smo ušće kanala Balaton i svi su u glas rekli da je i ovde dobro mesto za ribolov, što i jeste ali koje ribe. Pa sam im i to objasnio. A Veljko me pita :
-“Koja je tajna da ti Momo znaš kretanje riba ?” A ja sam bio kratak i jasan :
-“Dovoljno je da nekoliko puta loviš mrežom na jednom te istom mestu i onda ćeš znati po broju ulovljenih riba, koje su tu najprisutnije. Onda se taj podatak zapamti i kada mi treba određena riba, onda je ja tražim uz pomoć analitike pamćenja !” Veljko je klimnuo glavom, a to znači da je bio zadovoljan mojim odgovorom. Na terenu sa naše desne strane, pojavola su se peščana ostrvca sa malim rukavcima i jednim Dunavcem koji je odvajao Adu od peščanog poluostrva Crvenka. Duž Ade beše nekoliko čamaca kabinaša iz kojih su Zemunci pecali, a to im je bila svakodnevna zanimacija. Na peščanoj Adi, jedan se razlikovao od ostalih. Pored kabinaša Zemunskog tipa, bio je i neveliki šator, a ispred šatora stajao je tronožac sa kotlićem i vatrom pod njime. Branko je prvi prepoznao svog prijatelja ribara i doviknuo mu je nekoliko reči u pozdrav. A ja sam ga pozvao i dao sam mu mikrofon megafona i rekao mu da kaže šta je hteo. Branko se malo zbunio, ali je shvatio o čemu se radi i rekao :
-“Zorane druže, da li primaš goste !” Zvuk od 100 W se razlegao po površini Dunava, ali i iznenadio sve prisutne u svojim čamcima. A ja sam zaustavio Ševu nedaleko od Zoranovog kampa i rekao prisutnima da se sa svojim čamcima odvežu od Ševe i pristanu u obalu pored improvizovanog ribarskog kampa, ribara Zorana, zvanog Cvele.


I svi radi i rukovali smo se sa Zoranom i naravno zavirivali u njegov kotlić i sve ne verujući svojim očima da je ipak tamo gotova riblja čorba. Ribar Zoran je bio raspoložen i vodio se među nama interesantan razgovor, sve sa pomenom nekih pitanja o ribolovu, na koja sam im ja danas dao odgovore. I kada su od Zorana dobili iste odgovore, ja sam i dalje ćutao, a Veljko sa Čukarice mi priđe i tihim glasom mi kaže :
-„Momo, nemoj da se ljutiš na mene zbog ovoga. Ipak ... mi se poznajemo tek pola dana, a ti i Zoran se šalite i kažete da su to pitanja o sitnicama iz teme „ribolov“, a ja bih hteo da te sitnice upoznam, jer pogodilo se do sada da baš na tim sitnicama „padam” na pecanju.” Ja sam samo kratko odgovorio :
-„Ne marim Veljko. Te dečje bolesti sam preboleo još kao mali, dok su me roditelji formirali u čoveka ! Kada me bilo ko nešto pita, ja se potrudim da mu o tome kažem tako da on to i razume ! A lažima se ne služim, jer ovde na vodi za tim stvarno nema potrebe !?!” Primetio sam da su malte-ne svi slušali šta sam pričao, a Zoran "Cvele"mi reče :
-“Mene je teško “otvoriti”, ali evo pred svima priznajem da hoću i biće mi drago da mi budeš aktivni kolega ribar, ovde na ovim prostorima. A to znači da kada si na ovim terenima i zatreba ti nešto, a ja sam tu i imam to traženo, tvoje je bez razmišljanja. Ja sam bio vojno lice i ceo svoj radni vek sam proveo sa ljudima. Od njih sam naučio šta su ljudi, a šta neljudi. Tebe sam prepoznao u ovoj prvoj grupi i moja je želja da mi budeš prijatelj !!” Istovremeno smo obojica ustali … pozdravili se i poljubili, uz snažan aplauz prisutnih, a Ljilja je zaplakala …


-------------------------------nastavak sledi------------------------------------Pozdrav od Mome Stošića


#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Pet, 11 Avg 2017 09:15:47    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Dobar dan gospodo Forumaši

Vreme dešavanja : leto 1984-te godine prošloga veka.
Mesto dešavanja : teritorija ušća Save u Dunav, Velikog Ratnog Ostrva i Konjskog Ostrva. - dvanaesti nastavak -Neka od žena je skuvala kafu, tako da sam i ja dobio šoljicu kafe, a Ljilja je u međuvremenu postavila sto i rasklapajuće stolice na krovnoj terasi Ševe, tako da smo seli, a sa nama u društvu bili su Branko i njegova Zvezdana.
-“Kako je lepo ovde na ovoj terasi sedeti i kafenisati … !??” Primetio je Branko, a Ljilja je dodala :
-“Samo da znaš Branko, kako je lepo kafenisati i sedeti ovde na terasi, a kada je Ševa u plovidbi. Pošto Moma voli da je on za kormilom, ja onda imam privilegiju da kada idemo na Đerdap, da sve vreme plovidbe, sedim ovde na krovnoj terasi ispod suncobrana i pravo da vam kažem … uživam !” Onda nas je Zoran Cvele pozvao da svi uzmemo svoje porcije i onda nam je lično sipao riblju čorbu u njih. Branko je sišao sa Ševe i svima nama doneo po porciju riblje čorbe. I nastala je tišina … svi su bili zauzeti sa svojim kašikama, tako da je se čuo tek po koji zveket kašike o porcije. Čorba je bila po mom ukusu i lepo sam se najeo. Dakle dve porcije riblje čorbe sam pojeo. Ljilja se nasmejala i rekla je “mašala”, odobravajući moj apetit.
A ja sam sa krovne terase Ševe, stalno gledao obalu preko i hteo ne hteo sećao sam se događaja iz mog života vezanih za Sportski Centar i garsonjeru u kojoj sam živeo, strelište na kome sam vežbao iz snajperske “Hekler Koh” puške sa “Cajs”-ovim snajperom. Zatim sa pištoljem “Smit i Weson” i “Hekler Koh” automatom ( sa 30 metaka “duge devetke”. Ne retko sam pucao i sa malim pištoljem “Zastava 7,65”, koji sam svakodnevno nosio “za pojasom”. I sve se to zbivalo, tamo na toj obali preko, gde sam proveo 5,5 godina svoga života između 20-te i 30-te. I tako razmišljam duboko zamišljen, kad’ evo Cveleta … penje se i on na krov-terasu Ševe i nosi malu rasklapajuću stolicu. Ljilja ustaje i dodaje mu udobnu-ležaljku stolicu, a on odbija rekavši :
-“Ja sam protiv onih koji dođu u posetu svojim prijateljima “čamdžijama” na obalu reke i ne ponesu stolice sa sobom, a čim dođu … hoće da sednu. Zato ja kada sam na obali, ja gde god da idem u posetu … nosim stolicu sa sobom. Jeste da je mala i neudobna, ali ona me podseća da treba da idem na svoj čamac … da ne dosađujem ! Nego Momo … razmišljao sam i setio sam te se ! Ja tebe znam još iz vremena kraja sedamdesetih godina … !? Jesi li ti svojevremeno pecao iz jedne stare drvene šiklje tu preko pored visoke obale !?” A ja kako se ne bih sećao drvene šiklje i mojih prvih pecanja na Dunavu !? Odgovorio sam mu potvrdno. A on je nastavio :
-“Onda si povesio beli “Tomos-4” na drvenoj šiklji, pa ste vas dvojica dolazili i u ove rukavce na ovoj obali gde smo sada … i isključivo pecali sa po jednim teleskopom i to na plovak !? To sam zapamtio … !?” U međuvremenu svi ostali su se skupili oko nas i usled nedostatka stolica, sedeli su na patosu krovne terase. Na pitanje sam lako odgovorio, jer bio je to moj prijatelj s’posla Načelnik SSUP-a Bogdan Nikolić. A Cvele je odmah pitao drugo pitanje :
-“Zapamtio sam vas, zato što ste pucali iz pištolja na Sovjetske Gurače … !? I nikako mi nije bilo jasno … kako ste smeli to da radite … !?” Svi su ćutali i očekivali moj odgovor … !?
-“Ne znam da li se sećate Zagrebačkog “Trenk” konjaka !? Bogdan je obožavao taj napitak i svakoga dana ga je koristio u određenim dozama. Po nekada bi se opustio i povećao dozu, koja bi ga razdražila, kada bi Gurači podigli velike talase, pa smo morali da otpuštamo kanape sidara, da bi čamac preskočio talase, a da se ne bi pomerio sa mesta gde nam je bila spuštena hranilica. Ja Bogdanu nisam mogao da zabranim da puca, a on je onako iznerviran pucao i pominjao im majku Rusku, a sve iz razloga što ne plove smanjenim gasom, već punim gasom i elise prosto “kopaju” vodu i dižu opasne talase !” A Cvele će na to :
-“Znao sam da imate neki ozbiljni razlog, jer pucati na Ruske brodove nije se igrati sa tim !”
-“Sledeće godine sam proveo 10,5 meseci na Kosovu i prijatelji su nam “skinuli” čamac. Neki kažu da su ga talasi odneli ( to su lažovi ), a drugi kažu da ga niko nije obilazio, a tuđa stvar lako “dobije noge”! I zato sam odmah kupio Ševu i dao se na putovanja Dunavom, Tisom i Savom !” I proveli smo dan u međusobnim razgovorima, a “društvo” se spremalo da prespava sledeću noć ne pomerajući čamce, a ja i Ljilja smo zaplovili do Malih Voda, gde je provesti noć zatim bilo za priču !Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji izmenio seva-2 dana Sre, 23 Avg 2017 13:25:14, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Sre, 23 Avg 2017 13:20:05    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Ribolov na području Velikog Ratnog Ostrva - 1

Proleće je i sunce je ukrasilo prve aprilske dane. A ja sa Mališom plovimo Savom sa Ševom i lagano smo pristali uz obalu Konjskog Ostrva, koju ukrašava mlada zelena trava. Na istom smo mestu kao i prošle godine, gde nam je bila kamp-baza. A odavde smo plovili svuda po Dunavu, Savi, Tisi i Kanalima, ali smo se uvek na ovom mestu vraćali. Ove godine prvog Aprila, isplovili smo iz svojih zimskih skloništa. Ja, Dragiša, Njoki, Franc i Milorad, smo se našli na prošlogodišnjem mestu i zaseli pričajući kako nam je zima bila duga i kako su nam čamci nedostajali. Nešto kasnije, kada smo završili uređenje logora, pridružio nam se i Zvonko Krmelić. Posle popijene kafe i po čašu domaće šljivovice, nije mu bilo teško da sa mnom pođe u vrbak i da tamo naberemo suvarke za loženje vatre u logoru. U drugu i treću turu, pridružili su nam se i Franc i Žiža, tako da smo imali suvarke za sledeće dve nedelje dana i to svako veče da ložimo. Ja sam se tih prvih nekoliko dana, pošto je voda bila prolećno mutna i dolazila je, bavio sam se teranjem mreže kroz Dunavac i danju i noću. Tako da sam imao dosta riba za prodaju. Kad jedno veče, sedimo pored vatre ja Njoki, Franc i Milorad i dođe nam Žiža i u glas mi predloži da ovih dana, zajedno ribarimo u meandrima Ratnog Ostrva.
-“Slušaj Momo. I večeras voda “dolazi” i trebamo da iskoristimo priliku, koja nam se sama nameće ! Predlažem da večeras podaviš mreže na teritoriji Ratnog Ostrva, tamo gde ti ja pokažem mesta. A ja ću da podavim bubnjeve i mreže na jednom delu ostrva, a ti ćeš na drugom delu da podaviš mreže. Ja nemam toliko mreža da sve to pokrijem, pa sam se setio tebe. Samo … moraćeš da čuvaš mreže svu noć. Dorćolci su lukavi i moramo da ih nadmudrimo, inače će da nam pokradu sve alate. Ko od vas noćas spava ovde na Ostrvu ?” Pitao je Žiža i okrenuo se prema Miloradu i Francu. A Milorad se odmah dao u odbranu :
-“Ja imam noćne terapije i izvinjavam se ali ne mogu !” A Franc je dodao :
-“Za moje zdravlje su još uvek jako hladne noći. Ja mogu doći ujutru rano i da vam čuvam čamce do uveče, ali noću ne mogu … !” A Njoki se javi glasom, kao da se izvinjava :
-“Dobro de’ ! Problem je rešen ! Ja ću svu noć da čuvam Ševu i logor, samo imam jedan uslov … da Mališa ostane sa m’nom !?” Svi smo se nasmejali, a ja sam ustao i pružio mu ruku i rekao sam svima :
-“Hvala vam svima … pre svega na drugarstvu i iskrenosti koju gajimo među nama. Posao smo dogovorili, a sada da raspalimo roštilj, a meso mi je spakovala Ljilja u frižider i imam balon dobrog kominjaka, koji mi je natočio moj otac Vidan i rekao mi je da ga ponesem na čamac. Da pojedemo i popijemo, a onda idemo svaki na svoj posao ili svojoj kući !”

--------------------------nastavak sledi---------------------


Pozdrav od Mome Stošića


#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji put izmenio seva-2 dana Čet, 21 Sep 2017 08:42:52, izmenio ukupno 3 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Sre, 06 Sep 2017 10:57:30    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Ribolov na području Velikog Ratnog Ostrva - nastavak

Roštilj je bio odličan i ja Njoki, Franc, Milutin i Žiža smo se najeli uz po čašu vina “kominjaka” i onda smo krenuli svako od nas na svoje isplanirano mesto. Žiža je otišao da davi mreže na Ratnom Ostrvu, Franc i Milorad su pošli kući za Novi Beograd. A Milorad se glasno požalio :
-“Šta da kažem ženi koja mi je spremila večeru, a ja dolazim kući sit !?”
Ja sam spremio mreže u čun i rasklapajuću stolicu – ležaljku, dvogled i jaki far. I još neke sitnice sa mnom i krenuo sam rekavši Mališi :
-“Lolo, budi noćas sa Njokijem, ali pazi i na Ševu !” I pomilovao sam ga po glavi i čini mi se da me je sve razumeo.
Ušao sam u meander Ratnog Ostrva i farom sam osvetlio proctor, da bih bio siguran da nikoga nema. Onda sam podavio mreže, prvo jednu pa ostale četiri. Podigao sam motor i sa zavoznim veslom izašao na Savu. Startovao sam motor i ušao u drugi meander. I tamo sam podavio četiri mreže po pedeset metaa dugačke i svaka je podavljena pod uglom da ribe mogu da prođu do kraja meandra, a kada se vraćaju, proći će samo ona koja bude imala sreće.

Noć na ostrvu je bila tiha i samo su se čuli autobusi GSP-a i po neki auto iz pravca grada, a u vrbacima Ostrva, huk Sove i kliktanje Ćuka su bili neizbežni. U neko vreme u meander gde sam se ja nalazio, ušao je čun sa dvojicom ljudi. Sa klocerom su zakačili prvu mrežu i ja sam ih upozorio blicnuvši u njihovom pravcu sa faro mi pratio sam ih dvogledom. Ćutke su otkačili mrežu od klocera i vratili se na Savu, startovali motor i otplovili uz Savu.

Uživao sam leškareći na rasklapajućoj stolici uz kafu iz termosa i hladne koka-koe. Doduše, bio sam sve vreme napregnut da bih čuo eventualne lopove. I pred zoru, ponovo su ušli u meander, ali četvorica njih sa jednim čunom. Blicnuo sam im farom, međutim oni sui dalje veslali ka’ meni. Uzeo sam pištolj i opalio dva metka u krošnje vrba. Polomljene grane su padale na vodu, a čun sa četvoricom lopova je brzo nestao iz meandra. Onda sam čuo Žižin gas :
-“Momo, jesi li se ti oglasio !?”
-“Jesam Žiža. Kažu sila boga ne moli, ali metak nema oči i ne može da bira … !” A Žiža me je ponovo pitao :
-“Jeli boga ti, prvo su dolazila dva ćurana, a onda njih četvorica, računajući da ćeš se uplašiti ! Ali na pištolj nisu računali. Sada spavaj mirno. Njih više nećeš videti, a ja ću ujutru da im održim slovo, jer ih znam !”
I prekinuli smo razgovor, a ja do svitanja nisam uspeo da zaspim. Onda sam rešio da vadim mreže ! Počeo sam da ih Vadim u meandru gde sam boravio sa čunom. Bele ribe je bilo mnogo, a bilo je i po nekog Šarana, malih Somova i lepih Smuđeva. Zatim sam prešao u prvi meander i količinski se riba ponovila kao i u predhodnom, s’tim što je bilo i nekoliko lepih Štuka. Startovao sam motor i zaplovio sam ka’ Ševi. Tamo je već bio Žiža i založio je vatru.
-“Slušaj Momo ! Ne znam kako ćeš ti, ali ja hoću da skuvam u kotliću jednu doru riblju supu, svima nama za doručak. Ideju su mi dali nekoliko Vretenara i puno malih Američkih Patuljastih Somova.”
-“A u mojoj mreži ima četiri-pet Šraceva, tako da materijala za supu ima !” I čuo se motor koji nam se približavao. Bili su to sa Krckom Dragiša Ristivojević i njegov drug Raša Livada. Gile je pristao sa desne strane uz Ševu i Mališa ga je dobro izlizao dok je Gile zakačio svoj čamac “Krcko” za bok Ševe. Raša je izašao na obalu, a Gile je ostao u čamcu da nam skuva kafu. Ja sam vadio ribe iz mreža i Raša mi se pridružio.
-“Ja i Gile se dogovorili da jutros rano pecamo ribe i da tebe zamolimo da nam skuvaš riblju čorbu. Kaže Gile da kuvaš odlične riblje čorbe.” A ja sam nastavio :
-“Livada. Ti i Gile ćete mi pomoći da povadimo ribe iz mreža, a riblja supa se već kuva za doručak, pod kontrolom prvaka sveta za riblje supe Žiže Ribara. A kao nagradu za vaš uloženi trud, uzećete plastične kese i izabraćete koje hoćete ribe da ponesete kući. Da pred ženama opravdate vaše odsustvo !” Raša je bio zadovoljan mojim predlogom, a Gile je na malom poslužovniku izneo solje sa kafama na sto pored vatre.U isto vreme je u obalu stao čamac Zvonka Krmelića.
-“’Ajde Zvonko, ima kafa i za tebe.” Poručio mu je Gile, a on se rukovao sa svima nama.
-“Vidi šta je riba, a ja pošao na Ivanovo da tamo nešto ulovim !” Ja sam ga podržao:
-“Biće i tamo dovoljno za uloviti ribe. Jedino ako stigneš pre Gročanskih ribara. Jer ko prvi pregradi ušće Ivanovačkog Kanala, taj će imati dobar ulov !?”Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!


Poslednji izmenio seva-2 dana Čet, 21 Sep 2017 08:43:39, izmenjeno ukupno 1 puta
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Ned, 17 Sep 2017 12:42:15    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Proleće na Konjskom Ostrvu

Proleće je najlepše godišnje doba. Rećićete da sam počeo da pišem fraze, ali nije tako. Ja sam više godina proveo živeći na čamcu Ševa a jednu zimu sam sastavio živeći na Ševi sa mojim drugom psom Mališom. Grejanje smo imali odlično. Kada smo u marini onda je grejanje bilo od velike-prostorijske grejalice, a kada smo bili mobilni, onda je radila grejalica na plin. Ponekada, kada bi mraz “zagudio” onda bih “upomoć” uključio i plinski šporet ! Preko zime kada su temperature vazduha i vode dozvoljavale, ribario sam mrežama na Savi, a najradije na Dunavu na Malim Vodama preko puta Pančeva, gde sam u većini slučajeva išao i sa Dragišom iliti mojim Giletom. Ipak kada je bilo jako hladno, ja i Mališa smo većinu noći prespavali u marini “Brodograditelj” u rukavcu Save na teritoriji samog Brodogradilišta “Tito” ! Tada bi ceo vodeni proctor Brodogradilišta preko noći bio zaleđen. Iz razloga što je u Ševi bilo grejanje, oko cele Ševe jedno dvadeset do trideset santimetara po širini, voda nije mogla da se zaledi. Kroz taj proctor sam davio mreže i imali smo svakog dana dovoljno riba za nas, ali i za prodaju. I zato kada bi svanulo proleće, koga sam ja najviše očekivao i reklo bi se da sam ga jedva dočekao. I zato bi mi u proleće probuđena priroda bila tako draga, da sam je prosto voleo. Naš drug Gile nam je preko zime često dolazio i meni i Mališi je obavezno donosio vruć burek sa mesom. A kada bi smo plovili na Male Vode, nekoliko puta je i on išao sa mnom i sa Mališom.

Prvi April je bio zakon da isplovimo u Dunavac kod Konjskog Ostrva za nas nekoliko, među kojima je bio : Njoki, Gile, Zvonko Krmelić, Žiža ribar, Franc i Milorad iz Zenuna i po nekada bi nam se pridružio i Gruja sa Novog Beograda. Ja sam sa Mališom i preko zime više puta svraćao na spavanje uz obalu Konjskog Ostrva, ali prvog Aprila svi koji smo stalni na Konjskom Ostrvu smo imali sastanak i radnu akciju sređivanja platforme i podkresivanje grana koje smetaju. Zatim grabuljanje prošlogodišnjeg lišća sa platoa i obale koju zatim koristimo svo leto. A onda smo znali i da sednemo, napravimo dobar roštilj, tu se popije i dobro piće i prepričavaju se dogodovštine iz prošle godine.

U najbližem komšiluku na desetak-petnaest metara od nas, na vrbama i topolama su bila gnezda na desetine ili stotine Sivih Čaplji, Gakova i Belih Čaplji. U žbunovima sam primetio gnezda Slavuja i sva gnezda su bila zauzeta sa jajima, na kojima su ženke verno i uporno ležale. Primetio sam da se ptice međusobno hrane, tj menjaju se u gnezdima. Obično su mužjaci donosili u kljunovima hranu i hranili svoje verne ženke. Onda sam preuzeo odgovornost da ih i ja hranim, pa sam sa mrežom za kedere, lovio kedere odmah pored Ševe i sa plastičnom kofom od 10 litara sam im prosipao male ribice na prednjem platou Ade. Prvog dana su ribice sakupljali Gavranovi, Vrane i Galebovi, a već sutradan su ribice jeli i sakupljali Gakovi, Bele i Sive Čaplje i ostale ptice stanovnici Konjske Ade. Kasnije bilo mi je lepo da ih gledam kako jedu i hrane svoje mlade. Doduše i meni je bilo lepo kada su site, jer su tada mladi ćutali i bilo je lepo za spavanje u logoru.

Lišće drveća i žbunova je brzo raslo, kao i trava tako da sam je morao po nekada da je kosim. Inače deo platform prema gornjem špicu Konjskog Ostrva, čistio sam grabuljim, a zatim i metlom, jer sam na tom delu razapinjao mreže i krpio ih kada je trebalo. Jeste da sam manje intervencije na mrežama završavao i na krovnoj terasi Ševe, ali za veće intervencije bilo je potrebno više prostora. Ne mogu a da ne napomenem Mališinu borbu sa miševima, voluharicama i pacovima. Svakog proleća bi trajala najmanje tri dana i noći. Kako bi smo došli i vezali Ševu za obalu, Mališa bi non-stop jurio uporne miševe i pacove, kojima je Ševa i proctor našeg logora bilo je mesto za izvor hrane za njih. Namirisali su je i rado bi nam pojeli sve rezerve namirnica i hranu. A Mališa i njegovi lovački geni su bili baš ono šta nam je trebalo u odbrani našeg integriteta na čamcu. Prvo je probao da ih juri po vrbaku, ali oni su brzi i poskakali bi u Dunavac, a kako bi on okrenuo leđa, oni bi izašli iz vode i pošli ka’ Ševi. Mališa je shvatio da pacova i miševa mnogo ima, ali se nije predavao, već je promenio taktiku ! Shvatio bi da Ševu sa strane ne mogu osvojiti, već samo sa prednjeg pramca i našao je “busiju” da leži na prednjoj platformi. Kako su se približili, on bi startovao na njih, tako da pacovi nisu imali vremena da pobegnu, već su skakali u Dunavac. Po neki pacov bi i stradao od Mališe, a Mališa ih je donosio ispred prednje platform i tu ih ostavljao, verovatno da ih ja vidim. I ja noću odem u ribarenje sa mrežama, ili odem da spavam u Ševi, a Mališa leži na prednjoj platform sve do jutra, kada sam ja na Ševi. Tada on legne da spava. I tako dva-tri dana i miševi i pacovi odustanu i nema ih za nekoliko dana, a onda i cello leto. Njoki je donosio meso za Mališu od kuće, sa napomenom da je Mališa njegov spasioc, inače miševa i pacova, dok Mališa nije došao, bilo je mnogo. Setih se ranije dok još nismo imali Mališu, a ja i Ljilja na Krčedinskim Adama spavali jednu noć. I idioti pacovi, nisu nam pojeli deo hrane i da budu zadovoljni i mi i oni, već su sve po malo načeli. A Ljilja kada je ujutru videla šta su uradili, sve je bacila u vodu, pa i čokolade … Ja bih sa čokolade bacio parče tamo gde su je načeli, a ostalo bih upotrebio. Ali Ljilja je imala svoj stav i tu izmena nije moglo da bude. Tada sam i rešio da na čamcu imam psa i već sledećeg Marta meseca imali smo Mališu. Prvo je bio u stanu dok je još bilo hladno, a već Aprila meseca smo zajedno bili na Ševi i tako i cello leto te prve godine.

Svake sledeće godine, Mališa je ganjao pacove i miševe i oni su shvatili da za njih mesta nema kod Ševe i povukli su se na drugu polovinu Ostrva, tako da mi na prednjem delu Ostrva nismo imali problema sa njima. Doduše, Mališa je svakog dana obilazio “mesto razdvajanja” i podsetio bi ih da je on prisutan u prednjem delu i donosio je mrtve pacove ispred pramca Ševe, da mi se pohvali o svojim intervencijama. A dani su bili sve duži i topliji, a rastinje je poraslo i svojim cvetovima je privlačilo ne samo pčele, već i naše poglede od kojih smo dobijali duševno zadovoljstvo.Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Ned, 24 Sep 2017 18:22:57    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Proleće na Konjskom Ostrvu - ribolov


Ševa je vezana za obalu Konjskog Ostrva, na istom mestu gde već nekoliko godina stoji vezana za visoku obalu. Mališa leži pored vatre, a onda samoinicijativno ode do Ševe, obiđe je nogostupom, pa se da u potragu za miševima po prednjem delu Ostrva gde nam se nalazi logor. Onda se vrati opet do vatre, zadovoljan što nije sreo ni jednog miša. A mi ostali sedimo u rasklapajućim stolicama pored vatre, a dan se završava narandžastim nebom negde nad Zemunom. Njoki i Gile vode neku polemiku o sadašnjim vremenima … Ljilja sprema testo da nam svima napravi uštipke, a Franc joj je uzeo vanglu sa testom, jer testo treba muški mešati i stavivši vanglu među kolena, stao je varjačom da mesa testo.
-“Nemoj Ljiljo da me gledaš. Ja znam da je teško napraviti testo za uštipke, jer me je u to moja žena uverila. Ja svaki put kada ona reši da napravi uštipke, ja mešam testo !” Ljilja se nasmejala i zahvalila, a Žiža sedi pored mene naslonivši se na svoje koleno da bi bio bliži i da Njokiju i Giletu ne bi smetao u razgovoru i priča mi ono što njega “boli”!
-“Pre neki dan smo dobro prošli sa ulovom dok je bila visoka voda. Iz metereološkog centra, danas su javili da sutra opet voda u našem regionu dolazi za nekih 20-tak santimetara. Ja bih da ponovimo “akciju” kao i prošli put na Ratnom Ostrvu !? Šta ti kažeš na to Momo … !?”
-“Nije problem, Ljilja će sa Mališom biti na Ševi, a ja u meandre Ostrva ! I podaviću mreže i biću tamo svu noć. Hoćemo li raspored kao i prošli put ili imaš drugu ideju !?”
-“Ma da … sve što je dobro … ne menja se !” Kaže Žiža i gucnuo je već hladnu kafu iz šolje. I opet kao da je zaboravio :
-“Ne pitah te … večeras teraš površinku kroz Dunavac ?” Ja sam mu potvrdno odgovorio i on se nasmejao :
-“Onda idem i ja noćas preko sa površinkom na sprudove do plovnog puta. Uglavnom za sutra uveče je dogovoreno. Sada samo da sačekam ove uštipke, da uzmem par komada i odoh ja da radim !” Ljilja je znala šta je “gušt” pa je donela veliki gusani tiganj i tronožac za na vatru, pa je u tifanju na svinjskoj mašću pržila uštipke. Donela je i teglu sa pekmezom od šljiva, a ko voli slano, u jednom dubokom tanjiru je postavila posoljenu i zaprženu mast sa tucanom paprikom, za mackanje sa uštipcima. Prva tura uštipaka se našla u maloj tepsiji, a Gile nije izdržao i onako vreli uštipak je podavio u mast sa tucanom paprikom. Zatim je malo sačekao i probao ga :
-“Ljišo, pogodila si me u srce. Sa uštipcima i na mast zaprženom tucanom paprikom. Ja sam odrastao na tome u selu. Hvala ti za ovo prijatno veče !” I svi smo uzeli po uštipak iliti krofnu i ko je sčim želeo, to je i uzeo, a ja sam uštipak potopio u prženu tucanu paprika. Bilo je božanstveno. Svi smo ćutali i jeli, a Milutin se glasno požalio :
-“Ovi uštipci su predivni i vrede da se radi njih večeras svađam sa ženom !” A Ljilja je odmah skočila i pita :
-“Zašto Milutine. Šta tu nevalja i zašto bi se ona svađala sa tobom !?” A Milutin hladno bez uzbuđenja je rekao Ljilji :
-“Moja supruga me kao i svake večeri, čeka sa spremljenom večerom. A ja večeras em’ ću doći kasno, em’ ću biti sit i nije mi nužna večera sa kojom se ona zanimala i ona smatra da mi time produžuje život.” I Milutin osta ozbiljnim, a mi svi smo se glasno nasmejali njegovoj nevolji !

Ja sam se navečerao i svom drugu Mališi dao dva uštipka sa džemom od šljiva, te je on otišao u Ševu i napio se vode iz svoje porcije, a zatim došao pored mene, predosećajući da ću ja ići na teranje mreže. A on bi kao i svaki put do sada, išao sa mnom da se druži na čunu. Čun sam spremio, odmah posle moje odluke da ću noćas da ribarim, tako da je ostalo da krenemo.
-“Ljišo, odosmo nas dvojica da isteramo jednu rinu i doći ćemo pre no što ti legneš da spavaš !” A Ljilja će :
-“Moco, mogao bi … kad si već krenuo na čun, da se popneš na Ševu i uključiš mi agregat, hoću da gledam TV.”
-“Hoću i da znaš da je Mališa pošao sa’mnom.” A Mališa kako me je čuo, otrčao je na čun i stoji tamo i čeka me mašući repom.

Pozdrav od Mome Stošića


#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
seva-2Pridružio: 11 Dec 2008
Poruke: 1490
Lokacija: Kijev Ukraina

PorukaPoslao: Uto, 03 Okt 2017 12:18:34    Naslov: Odgovoriti sa citatom

#

Proleće na Konjskom Ostrvu - ribolov (2)


Prošlu noć sam ribario do svanuća. Onda sam zakačio čun za Ševu sa nizvodne strane i u prednji deo čuna sam ispraznio čuvarke, koje su obadve bile skoro pune. Onda sam oprao mreže i složio ih u lodle da večeras budu spremne za davljenje. Seo sam zatim na krmenoj klupi na Ševi i pio ceđeni sok od višanja. Usput sam posmatrao kako voda Dunavca teče i osećao tihi odmor u glavi i telu. Malo zatim, proneo se zvižduk kroz vrbak, a to je bio znak da su moji penzioneri stigli na obalu kod ograde Rečne Vojne Jedinice. Taman sam ušao u čun, sa namerom da pređem preko i mojim penzionerima predam ulovljenu ribu, Mališa je istrčao iz Ševe i uskočio na prednju palubu čuna. On svakog jutra voli da pređe sa mnom na desnu obalu Dunavca i da tamo ostavi svoje mirise. Za to vreme, penzioneri izmere ribu po kvalitetu, stave je u vreće na svoje bicikle i odlaze na Zemunsku pijacu, da je prodaju. Jutros su bili zadovoljni sa količinom ulovljenih Somova i to onih koji se najbolje prodaju od 3,5 kg. Ja i Mališa se vraćamo do naše Ševe, gde Mališa preuzima obezbeđenje Ševe i kampa, a ja odlazim u spavaću sobu da odspavam i anuliram noć.

Negde oko jedanaest sati, budim se i dolazim na zadnju platformu, odakle se javljam Njokiju, Miloradu i Francu i još nekom’ ribolovcu, koji je sa svojim čamcima tu uz obalu Konjskog Ostrva. Onda sam se istuširao sa pijaćom vodom iz pumpe sa tušem.
-„Momo kako je bilo noćas u ribolovu ?“ Pita me Njoki, a ja mu odgovaram dok svi ostali sa zanimanjem slušaju :
-„Do dva sata je bilo odlično. Dosta je bilo Deverika, Brotfiša i po nekoliko Somčeta od po tri kilograma ne veća. A onda mi se prispavalo i kažem ja sebi ... u prvoj sledećoj rini kada ne ulovim Somče, idem na spavanje ! I za inat, ostao sam do svanuća. I imao sam ukupno 12-13 Somčeta, ne znam tačno koliko ih je bilo. Nisam ih prebrojavao. Ali i lepih Deverika je bilo, onih što ti kažeš da su iz Tise. Krupni Brotfiši su se pojavili i nekoliko Šarana je bilo !“
-„Ima li ih Štuke u mrežama ? Ovde na štapove slabo udaraju !“ Pita me Milorad, smeškajući se !
-„Bilo ih je nekoliko komada, onako od 2,5 – 3,5 kila veličine. Ali se svaki put Štuka hvatala na kaju mreže do desne obale Dunavca.“ U to vreme Gruja prođe sa svojim žutim kabinašem i kaže mi u prolazu :
-„Momo, tamo na obali do vojske je jedan čovek sa opremom za pecanje. Pitao me je za tebe ... !?“ Zahvalio sam mu se i sa čunom sam krenuo da vidim ko je to tamo na obali, a zna mene !? Naravno da je i Mališa krenuo sa’mnom, kad ono na obali moj prijatelj i dok sam bio mladi milicioner, bio je moj komandir čete ... Mile Vojin !
-„Već odavno očekujem da se pojaviš, a ti si se očigledno uspavao.“
-„Zdravo Vojine, kućo stara. Ribario sam svu noć do jutros i onda posle predaje ulovljene ribe mojim penzionerima, vratio sam se na Ševu i zaspao, sve do malopre !“ I pozdravili smo se srdačno, jer Vojin Mile je jedan od ljudi koje sam kroz život upoznao, a da su veoma kvalitetni ljudi.
-„Hajde ulazi u čun i da ti pokažem mesto gde ćeš pecati i upecati, a ne da sediš na obali kao ovi moji pecaroši, što ceo božji dan presede i ništa ne ulove.“ A Vojin se nasmejao i pokazao mi čuvarku sa nekoliko lepih riba. Onda je skupio pribor i seo u čun sa’mnom. Mališa ga nije dirao, što znači da je osetio da je Mile dobar i dobro nameran čovek. Pristali smo uz Ševu i Mile je izašao sa svojom opremom i prvo se javio svima okolo i poželio im dobar dan. Milorad se dobroćudno našalio, pa kaže :
-„Ti mora da si dobar pecaroš kao i mi kada ne dolaziš rano ujutru !?“ A ja sam spasio Mileta :
-„Mile je došao da ulovi svoje ribe. I on nije od onih koji čekaju tuđe. Već dođe, ulovi i ide da se zanima pametnim poslovima i Državnim poslovima.“ Svi su se nasmejali, pa i Mile se nasmejao, a ja sam im još i rekao :
-„Sačekajte samo malo, pa će te videti ko je pravi pecaroš !“

Prvo sam Miletu rekao da sedne za stolom i doneo sam iz Ševe flašu šljivove prepečenice. Pozvao sam sve pecaroše i odazvao se samo Njoki i sa Miletom popili po jednu čašicu. Onda sam ja rekao Miletu da na prednjoj platformi Ostrva pripremi štapove, a ja sam iz frižidera doneo parčiće sveže svinjske džigerice. Onda sam na Miletovim štapovima zamenio udice i stavio mu tanke „Mustadove“, a na putila od 40 cm., a visoko na 60 sm od olova ... ! Naboo sam džigericu na udice i ja sam jedan štap zabacio nedaleko uzvodno, odmah iza kamenog napera. Mile me je bez pitanja sledio i on je zabacio na metar-dva od moje udice. Hteo je Mile da stavi zvončiće, a ja sam mu rekao da mu to netreba, već kako stavi štapove blizu jedan drugoga i da ih pazi bez pomagala.
-„Sada je najvažnije da odmah reaguješ na trzaj ... i to jako !“
-„Šta očekujemo na udici ... ?“ Pitao me je Mile, a ja sam mu kratko rekao da je prvi Som, a može i Smuđ, jer je i on tu. I nismo dugo čekali, a Mile je izvadio somče od tri kile. Milorad i Franc su nešto gunđali, a Njoki se kao ljutio :
Pa dobro druže, došao si, ali nemoj da loviš moje ribe !“ I nasmejao se. A Mile mu kaže :
-„Bogami i jesu tvoje ribe. Samo ja ne znam šta ti loviš, kada si zabacio udice s’druge strane čamca !?“ A Milorad ga pita na koji mamac ga je ulovio ? Mile samo što mu reče da je na parče svinjske dđigerice, kad udari i drugi štap. I Somče, kao da su braća sa prvim. Mile ga je vezao, kao i prvog i spuštio ih je u vodu.
-„E’pa sad’, možemo nešto i da popijemo ! Momo, ja više danas neću da lovim !“ I bio je od reči.Pozdrav od Mome Stošića

#
_________________
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku     forum -> Na vodi Sva vremena su GMT + 1 sat
Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3 ... 18, 19, 20
Strana 20 od 20

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Portal NA VODI © 2016